Foto: TT

Läckt facit till nationellt prov spårades aldrig

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns tydliga regler som säger att skolorna ska ha de nationella proven i säkert förvar innan de skrivs kunde ett facit till ett matteprov läcka ut under våren 2015. En händelse som varken Skolverket eller Skolinspektionen har utrett.

Hur ett nationellt prov ska hanteras styrs av en särskild föreskrift som Skolverket har tagit fram. Där står det bland annat att förslutna prov inte får öppnas förrän tidigast en dag innan föreskrivet provdatum. Det står också att proven ska förvaras så att innehållet inte kan bli känt innan provet skrivs.  

Stor läcka förra våren

Ändå kunde ett facit till ett delprov i matematik på gymnasiet läcka ut våren 2015. Gymnasieelever över hela landet fick svaren skickade till sig via sociala medier. Skolor på många håll i landet bestämde därför att provet skulle skrivas om.

UG – Glädjebetygen

Läckan misstänktes komma ifrån en skola i Stockholm. Men varken Skolinspektionen eller Skolverket vet säkert vilken. 

– Vi vet inte vilken skola det var och vi har inte aktivt försökt spåra vilken skola det var, säger Karin Hector Stahre som är chef på enheten för nationella prov på Skolverket.   

Ni spårade aldrig detta?  

– Då hade det redan hänt. Men vi försökte att skapa oss en bild av hur stor spridningen var.  

Skickade facit i efterhand

Efter läckan bestämde Skolverkets dåvarande generaldirektör, nuvarande gymnasieminister Anna Ekström, att facit inte skulle skickas ut förrän efter att provet hade skrivits. Men det mötte starkt motstånd bland lärare som tyckte att de fick för lite tid på sig att rätta proven. Så nu är rutinerna ändrade igen. Facit, eller bedömningsanvisningar som de formellt heter, skickas återigen ut tillsammans med proven. 

Känns det inte som att det här exemplet visar att föreskrifterna inte följs?  

– Det behövs en skärpning på skolorna i hur man hanterar proven, det är helt uppenbart. Men det blev ju väldigt tydligt i samband med den information som gick ut till skolorna i efterhand vad som gäller, säger Karin Hector Stahre. 

Ingen regelbunden tillsyn

Skolverkets uppgift är att formulera de regler som ska gälla. Tillsynen över att de reglerna följs ligger på Skolinspektionen. Men inte heller de har utrett hur facit till det nationella provet hade kommit i orätta händer förra våren.  

– Skolinspektionen har inte har inte fått någon anmälan och inte heller på eget initiativ utrett detta, skriver en av deras jurister, Maria Rönnberg, i ett mejl till Uppdrag granskning.  

Eftersom Skolinspektionen inte gör någon regelbunden tillsyn över om reglerna kring nationella prov följs har de svårt att säga hur vanligt det är att skolor bryter mot dem. Däremot kan de agera om de får in anmälningar som pekar på brister i hanteringen.  

Ovanligt att skolor kritiseras

– Om vi får in ett enskilt anmälningsärende så skulle vi kunna pröva om huvudmannen uppfyller kraven i föreskrifterna. Anmälan tas om hand på samma sätt som andra anmälningsärenden inom myndigheten, säger Maria Rönnberg.   

Men hittills har Skolinspektionen bara riktat kritik i ett sådant här fall vid ett tillfälle. Den gången var det en lärare som hade tagit med sig proven hem. I det ärendet fick huvudmannen, det vill säga kommunen, en anmärkning av Skolinspektionen på grund av hur rektorn hanterat provet. 

Tipsa Uppdrag granskning

Har du erfarenheter av fusk med nationella prov? Hör av dig till Uppdrag gransknings reporter Ida Andersson, ida.andersson@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Glädjebetygen

Mer i ämnet