Foto: TT

Lägre prisbasbelopp drabbar pensionärer och studenter

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärer och studenter blir förlorarna när det så kallade prisbasbeloppet sänks vid årsskiftet. Och för de pensionärer med allra lägst pension så ökar nu klyftan till andra pensionärsgrupper.

– De lever verkligen på marginalen. De har nästan ingenting de kan unna sig för ett gott och aktivt liv, och flertalet av dem är kvinnor och därför är den här gruppen en förlorare, säger Christina Tallberg, ordförande på Pensionärernas riksorganisation, PRO.

PRO är mycket kritiska till att den allra svagaste gruppen pensionärer nu drabbas när det så kallade prisbasbeloppet sjunker vid årsskiftet.

Pensioner och bidrag sänks

Prisbasbeloppet som i dag är 44.500 kronor kommer vid årsskiftet att sänkas med 200 kronor. Prisbasbeloppet används bland annat vid beräkning av studiebidrag, föräldrapenning, sjukersättning och garantipension. När prisbasbeloppet sänks sjunker också pensioner och bidrag.

– Prisbasbeloppet baseras på prisutvecklingen i landet, och det är mycket som har gått ner i pris under året. Det är bland annat räntorna som har sjunkit mycket på framför allt bolån och att bensinpriset har sjunkit. Och det är ju kanske inte kostnader som pensionärer och studenter har så mycket utav, säger nationalekonomen Annika Creutzer.

”Var ska man bo?”

Eftersom exempelvis studenter och garantipensionärer med den allra lägsta pensionen inte i någon större utsträckning kan ta del av prissänkningarna så blir de förlorarna när prisbasbeloppet sänks. Detta eftersom de då inte kompenseras för sänkningen av studiebidrag och garantipension.

– Ekonomin är redan nu mycket ansträngd och det gör att fler tvingas ta extrajobb vilket innebär mindre tid för studier, och var ska man bo när man inte har råd att betala hyran?, frågar sig studenten Sara Ahlgren.

– Studenter och garantipensionärer är ju i större utsträckning hyresgäster än bostadsägare. Hyrorna har ju stigit medan boräntorna har sjunkit så här får de ju både en ökad boendekostnad och mindre bidrag och pension, säger nationalekonomen Annika Creutzer.

”Pensionärer ställs mot varandra”

Ungefär 90.000 pensionärer i dag har bara sin garantipension på mellan sju och åtta tusen kronor i månaden. Den pensionen kommer att sjunka med ca 40 kronor i månaden. Men även om det kan tyckas vara en liten sänkning så är den betydande för de som lever på marginalen. Nu ökar klyftorna mellan pensionärsgrupperna menar PRO.

– Vi vill ju inte ha en situation där pensionärsgrupper ska ställas mot varandra. Du har å ena sidan de som lever på inkomstpension som mycket glädjande inför 2016 får 4,2 procent mer i pension men å andra sidan så får de som har det allra sämst en minskning av pensionen. Det är inte bra, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.