Novus har i undersökningen intervjuat 1038 svenskar i åldern 18-79 år. På frågan om i vilken omfattning svenskarna tror att politikerna kan lösa problem kopplade till olika politiska frågor i Sverige är tilltron absolut lägst när det gäller klimatet, avsevärt lägre än frågor som till exempel skolan, äldreomsorgen eller lag och ordning.
Förtroendet för att politiker kan lösa klimatproblemen är lägre över hela den politiska skalan, även om skillnaderna är stora mellan sympatisörer för olika partier. Absolut lägst är tilltron hos de som sympatiserar med Sverigedemokraterna och högst är det hos Vänsterpartiets och Miljöpartiets sympatisörer.
– Svenskarna förstår att klimatfrågan är en global fråga, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
– Det spelar ingen roll om vi går ner på nollutsläpp av växthusgaser i Sverige, det kommer fortfarande vara problem internationellt.
Och när SVT frågor några personer på stan är de inne på samma linje.
– Det är så lokala åtgärder, jag ser detta mer globalt, säger Lars Carlsson från Stockholm.
– Klimatfrågan är ingenting som bara berör Sverige utan det måste vara samverkan över hela jorden, säger Boel Werner från Ludvika.
Få klimatförnekare
Enligt undersökningen är det bara två procent av svenskarna som anser att människan inte har någonting alls med klimatförändringen att göra.
– Det är en överväldigande majoritet som känner att människan påverkar klimatet, så klimatförnekandet är en icke-fråga hos svenskarna, säger Torbjörn Sjöström.
Mer ansvar hos internationella aktörer
Men bara en procent anser att Sverige har möjlighet att lösa problemen och istället ser svenskarna FN, EU och individen som betydligt viktigare aktörer.
Nästan hälften av svenskarna tycker att ekonomiska påtryckningar på länder som gör för lite är bästa sättet att tackla uppvärmningen på. Men även kärnkraft och utbyggd sol-, vind- och vattenkraft anses vara bra alternativ. Däremot är det få, bara två procent, som anser att solceller på taket eller byta till elbil är effektiva åtgärder.
– De största lösningar svenskarna tror på är på ett strukturellt plan, internationell lagstiftning plus energiförsörjning, säger Torbjörn Sjöström.
Så gjordes undersökningen
Det är 1038 slumpmässigt utvalda personer som har intervjuats i undersökningen i åldern 18-79 år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 40 procent av det totala antalet tillfrågade som var 1730 personer.