Läkarförbundet: ”Den värsta sommaren på väldigt länge”

Uppdaterad
Publicerad

Dra ner på antalet vårdplatser, stäng mottagningar och schemalägg tätare jourtider för läkare. Det är några av lösningarna som landets regioner tar till för att kunna lösa midsommarhelgens hårt ansatta vård. Nu larmar Sveriges läkarförbund om att en kris man känt till länge kan komma att kulminera under helgen. 

– Situationen är alarmerande, säger Sofia Rydgren Stale, förbundsordförande för Sveriges läkarförbund som företräder 56 000 läkare. 

Mer än hälften av landets regioner beskriver läget för sommarbemanningen som svårare än på länge och under midsommarhelgen ökar trycket på en redan ansträngd sjukvård avsevärt. Landets sjukhus är redan inne i sin sommarbemanning och många av regionerna går nu in i stabs- eller förberedelseläge. Enligt en enkät som Ekot skickat ut har 14 av 18 regioner svårt att bemanna sjukhusen i sommar.

– Det är alltid mer ansträngt inför längre storhelger. Det jag får höra från medlemmar i hela landet är att detta ser ut att bli den värsta sommaren på väldigt länge. Man har brist på personal, vilket leder till brist på vårdplatser och längre väntetider för patienter. Det leder i sin tur till en ökad etisk stress för personalen, säger Sofia Rydgren Stale.

Vårdpersonalen har larmat länge kring bemanning under just storhelger, varför har man inte åtgärdat bemanningsfrågan innan helgen? 

– Regionerna har försatt sig i den här situationen själva. Man har under lång tid låtit bli att satsa på personalen och arbetsmiljön. Läkare som arbetar på sjukhus lyfter framförallt bristen på vårdplatser som det största problemet, därför väljer många att lämna och det i sig leder till en ökad vårdplatsbrist.

Svårt att matcha patienternas behov

Stockholms Region hänvisar till sommarens första vårdrapport som kommer släppas varje fredag av regionens chefläkare under ledning av Johan Bratt från och med 1 juli. I den initiala rapporten redovisar man att man tror att det kommer finnas fler bemannade vårdplatser vid länets akutsjukhus än förra sommaren.

– Trots att vi i år planerar att ha fler vårdplatser bemannade kommer det att uppstå tillfällen när vården blir särskilt ansträngd vid olika avdelningar och sjukhus. Det är alltid svårt att matcha patienternas behov vid varje enskilt sjukhus och respektive medicinsk specialitet och därför kan det uppstå perioder under sommaren då det är mer ansträngt och med längre väntetider, skriver Johan Bratt.  

Vissa regioner drabbas hårdare

Under storhelgerna drabbas framförallt de regioner som har en stor tillströmning av semesterresande. På vissa håll stänger man mottagningar och går in i förstärknings- eller stabsläge. Hos landets vårdpersonal ökar frustrationen och landets läkare beskriver det som att man vårdar vårdplatser hellre än patienter. 

Hur påverkar situationen patientsäkerheten? 

– För få vårdplatser ökar risken för att fler skador och olyckor kan ske, så vårdplatsbristen i sig utgör en stor risk för patientsäkerheten.  

Ökar den risken under högre ansatta helger såsom just midsommarhelgen? 

– Ju högre belastningen är, desto stressigare blir arbetet och då ökar risken för att det sker fel. När man hamnar i situationer – som den vi har nu – där man ökar belastningen väldigt påtagligt finns så klart en risk för att patientsäkerheten minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.