Läkemedlet Spinraza kostar drygt 800.000 kronor per spruta. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT

Läkemedelsbolaget: Vi är inte giriga

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljoner kronor varje år. Så ser prislappen ut för läkemedlet Spinraza, som räddar livet på de som drabbats av muskelsjukdomen spinal atrofi. En rimlig summa, anser bolaget bakom läkemedlet. 

En intensiv förhandling om prissättningen av Spinraza pågår just nu mellan landstingens råd för nya läkemedel, det så kallade NT-rådet, och läkemedelsbolaget Biogen.

NT-rådet anser att priset är för högt och nu riskerar drabbade barn att bli utan medicin om inte Biogen och NT-rådet kommer överens.

– Det är betydligt över den nivå som vi vanligtvis anser är rimlig för ett läkemedel som har god effekt och som ges vid ovanliga svåra sjukdomstillstånd, säger Gerd Lärfars, NT-rådets ordförande.

”Inte giriga”

Biogen vill inte ställa upp på en intervju. Men i ett mejl till SVT Nyheter skriver bolagets vd Johan Ström att Spinraza är prissatt på samma nivå som andra medicinska genombrottsterapier mot sällsynta sjukdomar.   

”Vi är inte giriga. Vårt mål är att så många patienter som möjligt skall kunna behandlas med Spinraza. Vi har redan lyckats förhandla fram en bred tillgång till Spinraza i länder som t.e.x Tyskland, Österrike och Italien.”  

Bolaget hänvisar till de höga utvecklingskostnaderna för Spinraza och den risk Biogen tagit när de gett sig in på okänd mark.   

 ”Vi har tagit betydande ekonomiska risker genom att finansiera framforskandet av Spinraza långt innan det var säkert att det skulle bli en godkänd produkt inom ett område där ingen behandling funnits.” , står det i mejlet.

”Ska maximera avkastningen”

Foto: Emil Larsson, SVT.

Enligt NT-rådets hälsoekonom Gunnar Befrits har Biogen dock redan täckt sin investering med råge. 

– Det här handlar om att man ska tjäna pengar och maximera avkastningen. Investerarna förväntar sig det. Andra i branschen har lyckats sätta liknande höga priser och därför förväntar man sig att även det här bolaget ska lyckas.

Vill skära guld

Är ni rädda för en spiral med stigande priser för den här typen av läkemedel?  

 – Absolut, det är ju en känd affärsmöjlighet att ha smala, ganska effektiva läkemedel för svårt sjuka, framförallt barn, det vet ju alla investerare att här kan man skära guld med täljkniv, säger Gustaf Befrits.  

Biogens vd Johan Ström håller inte med:  

” Vi skruvar inte upp någon prisspiral. Tvärtom så har vi en diskussion med NT-rådet kring olika rabattmodeller”.

Inom några veckor kommer NT-rådets beslut om Spinraza ska erbjudas som behandling inom den svenska vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.