Läkemedel verkade initialt undantas från den amerikanske presidenten Donald Trumps tullmur mot omvärlden. Men respiten blev kortvarig. I tisdags meddelade han att tullar på läkemedel kommer att införas inom kort och tillade: 'När vi gör det kommer de att rusa tillbaka till vårt land, för vi är den stora marknaden.'
Trots att hotet om tullar på läkemedel har funnits länge, väcker beskedet starka reaktioner inom läkemedelsbranschen i Sverige. Läkemedel är en viktig svensk exportvara; förra året stod de för 8 procent av Sveriges totala exportvärde och USA är ett av de större mottagarländerna.
– Tullar på läkemedel skulle få mycket allvarliga konsekvenser. De skulle fördyra, försvåra och försena, säger Sofia Wallström, vd på Lif, de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation.
Kan leda till läkemedelbrist
Jessica Martinsson, vd för branschorganisationen Sweden Bio, som representerar svenska life science-bolag, ser också allvarligt på beskedet. Hon menar att de största förlorarna på läkemedelstullar skulle bli de amerikanska konsumenterna, som riskerar högre försäkringspremier. Svenska konsumenter skulle däremot kunna drabbas av läkemedelsbrist.
– Produktion av läkemedelsprodukter är beroende av fungerande globala leveranskedjor och tullar riskerar att störa dessa. Precis som under pandemin kan detta leda till lokala brister som sedan sprider sig globalt.
Risk för företagsflytt till USA
Både Jessica Martinsson och Sofia Wallström anser att EU och Sverige nu måste agera kraftfullt för att minska beroendet av USA och förhindra att produktion och forskning flyttar dit.
– Vi hör hur företag ser över olika scenarier, så det här sätter verkligen press på att förbättra förutsättningarna för den strategiska näringen i vår region, säger Wallström.
USA:s paus av nya tullar har inte lugnat någon av dem.
– Det senaste beskedet är att en stor tull på läkemedel kommer att tillkännages snart, konstaterar Wallström.
– Jag tror inte att faran är över på långa vägar, osäkerheten blir bara större, anser Martinsson.