Lån till exportföretag även för satsningar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

”Vi behöver en klimatomställning i Sverige och vi vill exportera den. Då måste vi kunna finansiera det.”

Så säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) om beslutet att Svensk Exportkredit kan börja finansiera omställningsprojekt även i Sverige. Tidigare har de bara gjort det utanför landet.

Målet är ett fossilfritt Sverige år 2045. Det blir en klimatomställning som förutsätter investeringar, och investeringarna kräver pengar.

Svensk Exportkredit, en slags statlig exportbank, lånar varje år ut 60-80 miljarder kronor och nu kan sådana pengar även lånas ut för projekt inom Sveriges gränser.

– Vi har lång erfarenhet av att jobba med stora projekt internationellt och den kunskapen tar vi med oss i projekt vi kommer att jobba med i Sverige, säger vd Carin Fransson vid Svensk Exportkredit.

Förnybar energi och transporter

Det finns ingen öronmärkt budget för detta, inga statsbidrag, men staten står bakom sin exportbank som arbetar på ”kommersiella och hållbara grunder”, som det heter.

Bland sådant som skulle kunna behöva investeringar nämns förnybar energi och transporter: Till exempel självkörande lastbilar, elvägar där fordon laddas upp medan de kör, eller en mer ”klimatsmart” Göteborgs hamn.

– Överhuvudtaget behöver en större del av transporterna gå på järnväg eller i sjöfart. Där kommer det säkert att krävas investeringar. Det vi vill är att stärka exportindustrin, det är själva huvudsyftet. Det vi kan utveckla hemma kan vi exportera till andra länder, säger Carin Fransson.

”Handlar om att skapa förutsättningar”

Näringsministern säger att den svenska industrin vill ställa om:

– Men många gånger kan det bli problem med finansieringen. Så det här handlar om att skapa förutsättningar för svensk industri att utvecklas på hemmaplan, sedan ta sig ut i världen och hjälpa till med omställningen globalt samtidigt som det blir jobb och tillväxt på hemmaplan, säger Ibrahim Baylan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.