Foto: TT

Lång väntan på att få jobba som sjuksköterska

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som vårdplatser står stängda runt om i landet på grund av sköterskebrist hindras utländska sjuksköterskor som vill komma hit och jobba. Staten bryter mot lagen, menar Centrum för rättvisa. Nu blir två sjuksköterskor pilotfall i en juridisk process mot staten.

En sjuksköterska eller sjukgymnast som vill komma till Sverige och jobba måste ha svensk yrkeslegitimation. Den processen får ta högst tre månader. Men som SVT rapporterat om flera gånger fastnar många i Socialstyrelsens papperskvarnar betydligt längre än så. Väntetider runt ett år är inte ovanligt.

Nu har Centrum för rättvisa har granskat alla ärenden som avgjordes 2013 för sex yrkesgrupper inom vården. Enligt organisationens rapport tog Socialstyrelsen i en tredjedel av fallen så lång tid på sig att man bröt mot både svensk lag och EU-rätt. Bara under förra året har staten på detta sätt brutit mot lagen i minst 140 fall, enligt organisationen.

Följer inte regler

– Det här är människor som har rätt utbildning och som vill jobba i yrken det är brist på i Sverige. I stället går de arbetslösa, för att Socialstyrelsen inte följer de regler som finns, säger Aschtar Yakob, jurist på Centrum för rättvisa.

Hennes organisation drar nu igång en process med två sjuksköterskor som pilotfall. I dag söker man via Justitiekanslern få ut ersättning till de två för förlorad arbetsinkomst under den tid de fått vänta.

– Vi företräder två människor som har gått arbetslösa eller arbetat i underkvalificerade yrken helt i onödan, säger Aschtar Yakob.

– Genom att driva de två fallen hoppas vi kunna hjälpa även andra som väntat länge.

Minst 140 fall

Om JK godkänner yrkandet, väntar minst 140 fall till på att avgöras. Om det blir nej hos JK planerar Centrum för rättvisa att driva saken vidare via tingsrätten.

Socialstyrelsen säger att man kommer att svara på eventuella frågor från JK. Enhetschef Pernilla Ek säger också till SVT att man nu kommit till rätta med de långa handläggningstiderna.

Fakta

  • Vårdpersonal från andra länder måste ha svensk yrkeslegitimation för att arbeta i sitt yrke i Sverige. Socialstyrelsen är ansvarig myndighet.
  • För den som fått sin utbildning i annat EU-land får det ta högst tre månader från att komplett ansökan lämnats in till dess att man får sin svenska yrkeslegitimation. Är ansökan inte fullständig har myndigheten en månad på sig att be om komplettering.
  • Stiftelsen Centrum för rättvisa har granskat hanteringen av legitimationer under 2013. Granskningen gäller alla ansökningar som fick bifall – 452 stycken. I 143 av de 452 ärendena bröt Socialstyrelsen mot lagen ifråga om handläggningstid. Det motsvarar 32 procent av ärendena.
  • Granskningen gällde sex yrkesgrupper: sjuksköterska, barnmorska, röntgensjuksköterska, tandläkare, apotekare samt receptarie. Samtliga dessa är yrken där det enligt arbetsförmedlingen råder brist i Sverige.
  • Socialstyrelsen har upprepade gånger fått kritik från Justitieombudsmannen för sin långsamma hantering av yrkeslegitimationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.