Unizons generalsekreterare Olga Persson. Foto: Pressbild

Långa utredningstider för sexualbrott skapar misstro för rättsväsendet

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar om sexuella övergrepp bortprioriteras och statistik visar att allt färre anmälningar om våldtäkt leder till åtal. För brottsoffren kan det leda till att man inte vågar berätta och en misstro för rättsväsendet.

– Det är ett oerhört svek, säger Olga Persson generalsekreterare för Unizon, en paraplyorganisation för svenska kvinno- och tjejjourer.

Enligt polisen kan ärenden som rör våldtäkter och sexuella brott bli liggande i flera veckor för att man har för få poliser. Även när det finns en misstänkt gärningsman. När ärendena tar lång tid påverkar det brottsoffren.

– Du börjar tvivla på dig själv, du vågar inte anmäla igen, du berättar för dina kompisar det är ingen idé att anmäla. Det sprider en enorm misstro mot hela rättsväsendet, säger Olga Persson.

Unizons generalsekreterare Olga Persson. Foto: Pressbild

Journalisten och författaren Caroline Engvall säger att bevissituationen blir svårare ju längre tiden går. Hon ser också polisens omorganisation, där den specialiserade sexualbrottsgruppen splittrades, som ett problem.

– För polisen är det en bättre fördelning av resurser, men kunskapen för dem som ska möta brottsoffren är dålig. Jag tror inte att det är polisens önskan eller mål, men så ser det ut, säger Caroline Engvall.

Caroline Engvall. Foto: Pressbild/Johan Almblad

LÄS MER: Polisen hinner inte med våldtäkter på grund av mord

Misstro mot rättsväsendet

Långa utredningstider och att få utredningar leder till åtal gör att brottsoffrens förtroende för rättsväsendet försämras menar både Olga Persson och Caroline Engvall. Samtidigt framhåller de vikten av att anmäla.

– Jag tycker fortfarande att det är jätteviktigt att kvinnor och flickor ges stöd att våga berätta. Det är fortfarande ett enormt tabu att berätta i Sverige år 2017, för att man möter ifrågasättanden som skapar känslor av skuld och skam, säger Olga Persson.

– Även om nu kompetensen är splittrad så finns det ju ändå en chans att man får en duktig utredare. Ofta känns det väldigt skönt att berätta, säger Caroline Engvall.

LÄS MER: Tre häktade i gruppvåldtäktsmålet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.