En person som håller i en låda med vaccinationsdoser i.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Långa väntetider för vaccin och fler frågor från oroliga. Johan Lundin på infektionskliniken i Uppsala märker att fler vill vaccinera sig mot mpox. Foto: SVT/TT

Långa väntetider för mpox-vaccin i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

Det är långa köer för att få vaccin mot mpox uppger flera regioner för SVT Nyheter. Flera av de som vill vaccinera sig tillhör inte grupperna som rekommenderas vaccin.

– Vi försöker ge dem kunskapen att förstå att de inte tillhör någon riskgrupp och inte behöver vaccin, säger Johan Lundin, sjuksköterska på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Utbrottet av mpox blev i förra veckan klassat som ett globalt hälsonödläge av Världshälsoorganisationen, WHO. Kort efter blev det känt att Sverige fått sitt första fall av den nya smittsamma virusvarianten, mpox klad 1.

Det har gjort att intresset för att vaccinera sig ökat stort, det säger flera regioner som SVT varit i kontakt med.

– Den klinik där vi vaccinerar just nu är fullbokad till mitten/slutet av oktober. Vi får in många vaccinförfrågningar från olika personer, men när det gäller utlandsresor är det få som är aktuella för vaccination. För de personer som ska besöka familj eller arbeta i områden med stor smittspridning sker en individuell bedömning, svarar Hedvig Elander, pressansvarig på Region Stockholm.

Många oroliga hör av sig om vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vissa grupper att vaccinera sig. Det gäller bland andra män och transpersoner som har sex med män, samt en del av de personer som ska resa till områden där smittspridningen är stor. Flera regioner uppger att många oroliga hör av sig och vill vaccinera sig, trots att dom inte tillhör någon grupp som rekommenderas vaccin.

– Då behöver vi prata om oron. Vi försöker ge dem kunskapen att förstå att de inte tillhör någon riskgrupp och därför inte behöver vaccin. Med kunskap brukar oron minska, säger Johan Lundin, sjuksköterska på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset.

Ingen ny pandemi

Statsepidemiolog Magnus Gisslén kan förstå att folk kan känns rädsla för en ny pandemi och att de därför vill vaccinera sig trots att de inte tillhör någon riskgrupp. Men enligt honom behöver man inte vara orolig.

– Mpox är inte ett virus som kommer att ge den typen av pandemi, som covid 19. Vi känner till den här sjukdomen sen väldigt många år tillbaka. Vi vet hur man ska hantera den och det finns vaccin, säger Magnus Gisslén.

Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer för vaccin mot mpox innefattar specifika grupper som ska resa till platser där mpox sprids. Läs mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.