Foto: RUNGROJ YONGRIT

Uppdaterade råd för vaccination mot mpox

Uppdaterad
Publicerad

Folhälsomyndigheten har på fredagen uppdaterat vilka som rekommenderas vaccination mot mpox.

Uppdateringen berör de som ska resa till ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox, skriver de på sin hemsida.

– Jag vill betona att de allra flesta resenärer inte behöver vaccination mot mpox. Med den här uppdateringen av rekommendationerna gör vi det extra tydligt att det är ett begränsat antal personer med stor risk som vi ser har det behovet, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vidare skriver de att vaccination kan vara aktuell för till exempel hälso- och sjukvårdspersonal, biståndsarbetare eller andra som avser att vistas i ett geografiskt område med pågående smittspridning av mpox, och som avser att ha nära fysisk kontakt med personer i samhällen där smittskyddsåtgärder i de allmänna reserekommendationerna inte bedöms vara tillräckliga.

– Den viktigaste åtgärden för att skydda sig mot mpox om man befinner sig i ett område med pågående spridning är att avstå från nära fysiska kontakter, och framförallt nya sexuella kontakter, säger Magnus Gisslén.

De skriver även att för övriga grupper i samhället som sedan tidigare rekommenderats vaccination mot mpox sker inga förändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.