Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson på dagens presskonferens. Foto: Magnus Andersson/TT

Långtidssjukdom i covid-19 ska undersökas

Uppdaterad
Publicerad

Patienter med långdragna symptom, det vill säga de som inte blir allvarligt sjuka men inte heller riktigt friska från covid-19, är i fokus när en ny vetenskaplig sammanställning har beställts.

– Vi måste titta på om det kan finnas någon annan bakomliggande sjukdom, säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.

De allra flesta som insjuknar i covid-19 får lindriga symptom och kan tillfriskna efter några dagar med hjälp av egenvård eller enklare vårdinsatser. En del drabbas svårt och behöver sjukhusvård. Och så finns det även ett antal personer som får diffusa symptom under lång tid.

Socialstyrelsen har tillsammans med Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, fått i uppdrag att sammanställa det vetenskapliga kunskapsunderlaget kring dessa.

– Vi vet inte hur många patienter det rör sig om eller om det finns bakomliggande hälsoproblem som ger den här typen av besvär, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, på Folkhälsomyndighetens presskonferens på torsdagen.

”Kan inte utgå från att det beror på covid-19”

Kunskapen kring de långsiktiga effekterna av sjukdomen, speciellt när det gäller de här patienterna, är begränsad. Och nu ska Socialstyrelsen och SBU sammanställa hur det vetenskapliga underlaget ser ut när det gäller riktlinjer om hur man ska ställa diagnos och behandla dessa patienter.

– Viktigt är att påpeka redan nu, både till patienter och vårdgivare, är att man inte utan undersökning kan utgå från att långdragna symptom, som till exempel långvarig feber, beror på covid-19. Vid sådana symptom måste man genom en undersökning bedöma om det kan finnas någon annan bakomliggande sjukdom, som kräver behandling, för att hindra att potentiellt farliga tillstånd uppstår, säger Thomas Lindén.

En första delrapport kommer att lämnas i augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.