Samtliga partier säger sig ta överskuldsättningen på allvar. Att den gör människor sjuka, ökar självmorden och att skuldsättningen beräknas kosta samhället minst 30 miljarder kronor om året är bara några av skälen till att göra något.
De senaste åren har flera utredningar presenterat förslag till lösningar på problemet, men det konkreta utfallet är magert.
Jan Ertsborn (FP) är en erfaren politiker, mångårig riksdagsman och tidigare vice talman. Han lade ner mycket jobb på att hitta ett förslag som verkligen skulle gå igenom. Han trodde han hade lyckats när han fick med sig alla partier i civilutskottet.
– När jag lämnade över utredningen så var jag övertygad om att det här kommer gå rakt igenom, säger Jan Ertsborn.
Begravdes i ny utredning
Men lagförslaget dröjde. Och dröjde. Till slut blev det ingen ny lag, utan i stället – en ny utredning.
– Man kunde inte komma överens inom regeringen, säger Jan Ertsborn. Och eftersom alliansen ville undvika konflikt valde man att begrava frågan i en ny utredning.
Så blev det. Och ett par år senare var även den nya utredningen klar. Med förslag som inte låg långt ifrån de som lanserats tidigare. Men nu skulle de verkligen bli av.
– När den utredningen lades lovade man ett lagförslag, säger Jan Ertsborn. Men det kom inget.
”Ovärdigt”
Också Anna Hedborg (S), tidigare sjukförsäkringsminister, har utrett överskuldsättningen, som hon anser är ett akut problem:
– Inte minst evighetsgäldenärerna måste få en lösning. Det är ovärdigt för vårt samhälle att tillåta detta livstidsstraff, säger Anna Hedborg.
Hon föreslog bland annat att man skulle införa preskriptionstid på obetalda skulder, enligt finsk modell. Den utredningen mottogs av dåvarande ministern Birgitta Ohlsson (FP), som lovade återkomma med åtgärder före valet 2014. Men än har inget lagförslag synts till.
Den nya regeringen i sin tur säger att man ”bereder frågan” och lovar återkomma med förslag under våren.
Under tiden blir alltså evighetsgäldenärerna fler och fler. Kronofogden tror att den utvecklingen kommer fortsätta så de närmaste åren.