• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna vilar på soffa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I dag får jag promenera 30 minuter varannan dag”, säger Eleonore Léone. Foto: Emil Larsson

Långtidscovid fick henne att tvivla på att livet var värt att leva

Publicerad

Det har gått tre år sedan livet – och artistkarriären – slogs i spillror när Eleonore Léone drabbades av postcovid. I dag börjar hon äntligen må bättre och hon kan försiktigt drömma om att en dag bli helt återställd.

Det började i maj 2021. Huvudvärk och feber. Eleonore tänkte: ”influensa”. Men veckor blev till månader. Och år.

I dag är symtomen mycket mildare – men de finns där: hjärtklappningen, andningsbesvären, koncentrationssvårigheterna, tröttheten.

– Jag kanske aldrig blir helt bra, säger hon.

Eleonore är långt ifrån ensam. Fler än 11 000 personer har sedan pandemins start fått diagnosen postcovid sedan de sökt specialistvård.

Fick medicin

Eleonore fick till slut en medicin som hjälpte och i dag ser hon ljust på framtiden. Vardagen hemma i Norrköping har börjat påminna om livet innan. Numera orkar hon med en stund i musikstudion och hon har fått klartecken av sin arbetsterapeut att promenera en halvtimme om dagen.

Efter tre år med postcovid har Eleonore framför allt ett råd:

– Ha tålamod. Att bli frisk måste få ta tid.

Professorn om post-covidsjuka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Petter Brodin, professor i immunologi, vad det är som händer i kroppen under post-covid – och vad som skulle kunna bota sjukdomen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.