Sedan i somras rekommenderar Länsförsäkringar sina regionala bolag att inte försäkra planerad nybyggnation på platser där länsstyrelsen avråder från att bygga av klimatskäl, även om kommunen beviljat ett bygglov.
– När vi ser resultaten av vad forskare och myndigheter som SMHI och MSB tar fram, då blir slutsatsen naturlig. Vi måste agera nu. Och ta beslut som minskar riskerna för framtiden, säger Johan Litsmark, naturskadeexpert på Länsförsäkringar.
Mer press på kommunerna
Det är kommunerna som själva bestämmer var hus ska byggas. Planmonopolet är en viktig del i kommunernas självstyre. Men om marken bedöms vara för känslig för klimatrelaterade översvämningar och stranderosion, då har länsstyrelsen rätt att stoppa bygget.
Flera länsstyrelser i södra Sverige har stoppat eller hotat att stoppa husbyggen, eftersom marken varit olämplig ur klimatsynpunkt. Och nu sätter försäkringsbolaget Länsförsäkringar ytterligare press på kommunerna.
Kostnader för naturskador ökar
Om kommunerna fortsätter bygga nya hus på platser där risken för översvämningar och stranderosion är stor, kan kostnaderna öka dramatiskt. Enligt försäkringsbolaget har kostnaderna för naturskador redan ökat de senaste åren.
– Vi kommer att drabbas av fler och fler klimatrelaterade skador. Vi ser i vår egen statistik att kostnaderna för naturskador stiger. Då måste vi ju räcka upp handen och säga vad vi ser. Frågan är hur vi bygger det robusta samhället för framtiden som minskar de här riskerna. Och som minskar samhällets och den enskildas kostnader för den här typen av skador, säger Johan Johan Litsmark, naturskadeexpert på Länsförsäkringar.