Längst nere i sydvästra Skåne ligger Falsterbonäset, en smal halvö omgiven av vatten. Här finns det nybyggda bostadsområdet Skanörs vångar. Det är byggt ungefär en och en halv meter under länsstyrelsens rekommendationer kring vad som är lämpligt ur klimatsynpunkt.
”Havet äter jättemycket på stränderna”
Lars Montan bor i ett av de nybyggda radhusen och ska just gå ut på promenad med hunden Charlie.
– Du, jag tror man ser det så här: man pratar om 50-100 år, äh, då lever inte jag. Det är mycket den inställningen. Men det är klart att man funderar, när det stormar och så. Alltså, havet äter jättemycket på stränderna, säger Lars Montan.
Många pratar om det
Barbro Fahlur är inte heller rädd för översvämningar.
– Ja, man hör mycket om det och många vänner och bekanta pratar om det. Men när man pratar med det gamla folket här nere som är 90 år gamla, då säger de att havet har ju alltid varit så här, att vattnet har kommit upp och sen gått ner igen. Men jag vet inte, vi tänker inte så mycket på det för vi är så gamla, säger Barbro Fahlur.
Stor del av befintlig bebyggelse under havsnivån
På andra sidan vägen bor Göran Olavi i ett äldre bostadsområde. Han slänger sopor vid återvinningsstationen och blickar mot raden av nybyggda hus.
– Jag gissar att de inte är så oroliga. Annars hade de nog inte köpt ett hus här för fem miljoner eller vad de kostar, säger han.
Han tycker att det är bra att länsstyrelsen nu stoppar bostadsbyggen på mark som inte är lämplig ur klimatsynpunkt. Även om många uppfattar det som inkonsekvent eftersom så stor del av den befintliga bebyggelsen ligger mindre än tre meter över havet.
– Man måste ju ta hänsyn till vad vi vet nu, det är ju alltid så, säger han.
”Alla vet att Skåne kommer att sjunka”
För egen del är han inte orolig.
– Vi kommer nog att klara oss ett antal år till. Men alla vet ju att Skåne kommer att sjunka. Men det är nog mer för barn och barnbarn man kan fundera på det, säger Göran Olavi.