Foto: SVT

Lärare utreds för knuff av elev

Uppdaterad
Publicerad

Lärare kan numera varnas eller till och med bli av med sin legitimation. Nyligen avgjordes det första fallet i Lärarnas ansvarsnämnd – och det handlar om en lärare som knuffat en elev.

Det var i samband med en fotbollsturnering vid skolan som läraren, som själv inte är idrottslärare, tappade tålamodet. En elev hade uppträtt aggressivt och provocerande under lång tid enligt läraren som knuffade till eleven så att han föll.

Läraren erkänner att han gjort detta, och säger att han direkt insåg att han gått för långt. Pojken ringde sin pappa, och läraren bad då båda om ursäkt. Han tog direkt kontakt med rektorn för att förklara vad som hänt.

Händelsen anmäldes till Skolinspektionen som ansåg att fallet var så pass allvarligt att det skickades till den nya Lärarnas ansvarsnämnd, med krav på att läraren skulle varnas. Inspektionen menar att en lärare alltid måste kunna ta till andra alternativ än våld även om en elev uppför sig illa.

Slipper varning

Nämnden håller med om att läraren gjorde fel men anser inte att det är så pass allvarligt att han behöver få en varning. I sitt resonemang tar nämnden upp det faktum att läraren aldrig tidigare misskött sig och att händelsen inte inträffade i hans vanliga undervisningssituation utan utanför klassrummet.

Skolinspektionen håller inte med om det, utan menar att vuxna i skolan aldrig får ta till våld och att det inte spelar någon roll om det inträffade skedde i ett klassrum eller inte.

Man har därför överklagat nämndens beslut till förvaltningsrätten.

I dag arbetar läraren som vanligt, men skolans ledning har sett till att eleven och läraren inte behöver ha med varandra att göra.

Parallellt med den här processen har Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen krävt att eleven ska få 15 000 kronor i skadestånd av kommunen för den kränkning han har utsatts för. Men kommunen har meddelat att man inte vill betala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.