SVT Nyheter har granskat ett fall där en idrottslärare står åtalad för att ha smygfotat över 100 flickor på en prestigeskola i Mellansverige. Redan för tio år sedan blev han först omplacerad och sedan utköpt för en halv miljon kronor efter att ha anklagats för att ha fotograferat under en flickas klänning.
Trots det kunde han få jobb på en ny skola där han nu misstänks för brott.
Fallet är inte unikt. Att lärare som betett sig olämpligt mot elever köps ut av arbetsgivare är ett återkommande tillvägagångssätt.
SVT Nyheter har gått igenom de senaste årens beslut i Lärarnas ansvarsnämnd, LAN, där lärare har klarat sig med en varning och fått behålla sin legitimation.
I en del fall har de varnade lärarna blivit omplacerade inom kommunen, men i flera fall slutar det med att lärarna blir utköpta och kan söka sig till andra arbetsgivare.
SVT har tittat närmare på fyra fall de senaste åren där lärarna köptes ut för sammanlagt 44 månadslöner (se faktaruta).
Komplicerade fall
Rektorer och skolchefer, som SVT har pratat med, menar att det ofta handlar om komplicerade fall där ord står mot ord – och där ett utköp är enklaste sättet att bli av med den anställde.
– Jag har en handfull ärenden då jag fått köpa ut människor som jag känner noll tillit för men som inte är dömda för brott, säger den tidigare skolministern Lina Axelsson Kihlblom som nu är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.
Men Juno Blom, chef på Barnombudsmannen, är kritisk till utköp och menar att det måste bli tydligare i lag att skolor ska anmäla personal som misstänks ha utsatt barn.
– Rädslan att ifrågasätta andra vuxna väger alltför ofta tyngre än barns rätt till stöd och skydd. Det är ett strukturellt problem, säger hon.
Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.
Fyra varnade lärare – som blivit utköpta
Man, 60-årsåldern
Barnen beskrev hur förskoleläraren dagligen brukade göra ”tuttakläm”, vilket betydde att mannen klämde och nöp dem på brösten. Det fanns också vittnesmål om att ett barn blev slickad och kysst på örat.
Läraren köptes ut av kommunen för nästan 220 000 kronor, sex månadslöner.
Man, 60-årsåldern
Vid flera tillfällen ska läraren ha agerat olämpligt. Han ska bland annat ha bett en elev utan anteckningsblock att ”skriva uppgiften på bröstet och visa”. Dessutom har han kommenterat elevers utseende.
Läraren köptes ut av kommunen för drygt 380 000 kronor, nio månadslöner.
Kvinna, 50-årsåldern
Läraren skickade cirka 160 meddelanden till en 11-årig elev. Bland annat bilder på lärarens nakna ben. Läraren ska också ha skrivit ”du är alltid lika söt, nyduschad eller ej” och även föreslagit att de ska träffas privat.
Läraren köptes senare ut av kommunen för drygt 670 000 kronor, 18 månadslöner.
Man, 30-årsåldern
Läraren ska ha kommenterat flera elevers utseende på sociala medier. En elev beskriver hur läraren frågat om elevens sexliv och även skickat nakenbild med emojier som täcker delar av kroppen. Enligt läraren skulle bilden till hans fru. En annan elev vittnar om hur läraren skrivit ”jag hade inte tackat nej till dig om jag var i din ålder”.
Läraren polisanmäldes men utredningen lades ned. Han köptes senare ut av kommunen för drygt 300 000 kronor, elva månadslöner.
Det gör Lärarnas ansvarsnämnd, LAN
Lärarnas ansvarsnämnd, LAN, har till uppgift att pröva anmälningar från Skolinspektionen där lärare eller förskollärare bedöms agerat oskickligt eller olämpligt. Ansvarsnämnden kan besluta om återkallelse av lärarlegitimationen, att utdela varning eller ingen åtgärd. Endast lärare med legitimation kan anmälas till ansvarsnämnden.
Under 2023 togs 25 beslut i Lärarnas ansvarsnämnd. Totalt återkallades 14 legitimationer och 10 varningar utdelades. Ett ärende lämnades utan åtgärd.