Foto: TT

Larm om kris för barncancervård

Uppdaterad
Publicerad

Barncancerfonden larmar om kris inom vården för cancersjuka barn. I en ny rapport framkommer att det råder brist på barnonkologer och att runt 80 procent av landets 169 sjuksköterskor på barnonkologiska avdelningar inte är specialiserade inom barnonkologi.

I dag saknas 24 barnonkologer i Sverige och samtidigt närmar sig var femte pensionsålder, enligt fonden.

Förutom bristen på kompetent personal samt ett ökat vårdbehov saknas även vårdplatser.

– Bristen på vårdpersonal och specialister inom barnonkologi är det i särklass största hotet mot en bra barncancervård. Dagens läge är mycket bekymmersamt, säger Kerstin Sollerbrant, Barncancerfondens forskningschef, i ett pressmeddelande.

Vanligaste dödsorsaken

Cancer är i dag den vanligaste dödsorsaken bland barn i gruppen 1–14 år och varje år drabbas drygt 300 barn i Sverige av sjukdomen. Behandlingarna är långa och runt 1.000 barn befinner sig under någon form av cancervård årligen, behandlingar som äventyras när resurser saknas, enligt fonden.

Ett stort problem är att många sköterskor inte är specialiserade inom onkologi. Avhopp är vanliga på grund av den krävande arbetsmiljön, och ofta ersätts då erfaren personal med mindre erfaren.

Tvingas resa långt

Förutom bristen på personal saknas också vårdplatser. Totalt sett finns 30 platser i landet, och många familjer får resa långt för att få vård till sitt barn.

Värst är situationen i Stockholm och Göteborg där 12 respektive 13 vårdplatser saknas.

Fakta om barncancer

Varje år drabbas drygt 300 barn av cancer i Sverige.

Runt 1000 barn är under cancerbehandling varje år

I genomsnitt 8 av 10 överlever sjukdomen.

De vanligaste cancerformerna hos barn är leukemi (drabbar cirka 30 procent) och hjärntumörer (drabbar cirka 28 procent).

Källa: Barncancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.