Tio dagar har gått sedan masskjutningen på Campus Risbergska i Örebro. Tio människor mördades och flera skadades innan gärningsmannen Rickard Andersson tog sitt eget liv.
De första larmsamtalen till 112 kom klockan 12.33 och en omfattande insats av polis, sjukvård och räddningstjänst om pågående dödligt våld inleddes.
Larm inifrån skolan
I Nerikes brandkårs händelserapport, som SVT har tagit del av, framgår nya detaljer om händelseförloppet. Däribland uppgifter ur larmsamtal till SOS alarm. Minut för minut får larmoperatörerna uppdateringar om nya skott, skadade och var personer har barrikaderat sig i den 17 000 kvadratmeter stora skolbyggnaden.
Här är några av dem:
• Klockan 12.38: Ett vittne på skolan beskriver en man ”med stort vapen”, svarta kläder och mörkblå byxor.
• Klockan 12.43: Inringaren säger att en skottskadad person, skjuten i benen, tar skydd inne på en förskola nära Risbergska.
• Klockan 12.51: ”Samtalet bryts. En skottskadad. Oklart vart personen befinner sig.”
• Klockan 12.59: ”Ny inringare från skolan uppger att han är skjuten, säger att han är på SFI skolan”. Samtidigt berättar ett annat vittne att det är ”flera som ropar efter hjälp i korridorerna”.
• Klockan 13.35: Nya uppgifter om gärningsmannen beskriver att han ”har gröna militärkläder”.
• Klockan 13.29: En person ”sitter inlåst på toalett och vågar inte öppna”. Berättar att någon hörs utanför dörren.
Utöver larmsamtalen med vittnesmål inifrån skolan så beskrivs räddningstjänstens insats i händelserapporten.
Klockan 13.58 fick de klartecken från polis att det var ”säkert att gå in och arbeta”.
– Vi hade självklart velat komma fram snabbare och vara mer behjälpliga, säger Kristoffer Roden, räddningsledare under insatsen.
Tvingades backa
Men 40 minuter senare kom nya besked om att räddningstjänsten skulle backa ”då polis tror att det kan finnas en ytterligare GM (gärningsman reds anm.) som inte är oskadliggjord”.
Först efter 15-tiden får räddningstjänsten klartecken att närma sig skolan.
– I det läget har polisen börjat utrymma personer som var instängda i klassrum. En stor del av arbetet blir att hjälpa personer som är lättare skadade och chockade att ta sig bakåt mot Myrorna, säger Kristoffer Roden.