Larmet från vården: Stabsläge i nära hälften av regionerna

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade smittspridningen av covid-19 och flera andra sjukdomar sätter press på sjukvården. Tio av landets 21 regioner har nu sjukhus i stabsläge på grund av den ansträngda situationen.

– Det är en perfekt storm med covid, RS-virus och vinterkräksjuka. Nu kommer allt på samma gång, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Flera sjukhus runt om i landet vittnar om ett mycket ansträngt läge inför jul- och nyårshelgen. Nära hälften av landets regioner har ett eller flera sjukhus som har tvingats gå upp i stabsläge på grund av den ökade spridningen av covid-19, influensa, RS-virus och vinterkräksjuka. Stabsläge är en akut åtgärd som innebär att en särskild sjukvårdsledning inrättas. 

Region Värmland har gått steget längre och har gått in i förstärkningsläge, och i Uppsala inför regionen nu munskyddskrav för patienter och besökare inom vården.  

– Det är för att skydda patienter och medarbetare i vården. Antalet som ligger inne ökar betydligt och belastningen är jättehög, minst i nivå med samma tid förra året, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Sjukfrånvaron skjuter i höjden

De som ligger inne för covid-19 är främst äldre med andra sjukdomar samtidigt. Mest oroväckande är belastningen på intensivvårdsavdelningen för barn, där trycket är hårt på grund av RS-virus. 

– Där kräver varje insats mycket resurser. 

Att flera virus cirkulerar samtidigt gör att sjukfrånvaron bland personalen har skjutit i höjden. Även de regioner som inte befinner sig i stabsläge larmar om ett ansträngt läge, däribland Norrbotten och Västerbotten. Region Norrbotten erbjuder nu vårdanställda som tar extra pass en särskild julersättning.

”Beredskap för att kunna vidta åtgärder”

Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och regioner (SKR), påpekar att det framför allt är på bemanningsidan som läget är tufft.

– Sjukfrånvaron ökar bland personalen inom både vården och omsorgen på många håll och de flesta regionerna beskriver läget som ansträngt eller mycket ansträngt, säger Fredrik Lennartsson.

Enligt Lennartsson är man dock fortfarande i läget att man bedömer att man kan hantera situationen.

– Vi vet ju inte riktigt än var smittspridningen tar vägen och hur sjukfrånvaron ökar men man har en beredskap för att kunna vidta de åtgärder som behövs för att kunna upprätthålla en god vård, säger han.

Jan Ekman, pressekreterare på Socialstyrelsen, skriver i ett mejl till SVT Nyheter att i princip samtliga regioner har ett ansträngt vårdplatsläge på grund av den ökade smittspridningen – och att Socialstyrelsen har förberett för att stödja med samordning inom intensivvården, om så skulle behövas.

Här är alla regioner som har sjukhus i stabsläge

• Region Blekinge

• Region Halland

• Region Jämtland Härjedalen

• Region Kronoberg 

• Region Stockholm

• Region Uppsala

• Region Värmland

• Region Västmanland

• Västra Götalandsregionen

• Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.