En reporter från kunde SVT:s granskande samhällsprogram ”Dold” kunde folkbokföra sig, tillkalla låssmed och ta sig in i förre överåklagaren Sven-Erik Alhems lägenhet. Foto: TT

Lätt att ändra adress – och ta sig in annans bostad

Publicerad

Genom att folkbokföra sig på din adress kan någon annan få tillgång till din bostad, utan ditt medgivande. ”Allvarligt” tycker Skatteverket om möjligheten – men ingen lösning finns i närtid.

På tisdagen rapporterade SVT Nyheter att en reporter från SVT:s granskande samhällsprogram Dold kunde folkbokföra sig, tillkalla låssmed och ta sig in i förre överåklagaren Sven-Erik Alhems lägenhet. Det hela var en överenskommelse för att undersöka om tilltaget var möjligt.

– Det här är naturligtvis någonting verkligt allvarligt som kan utnyttjas i en rad olika bedrägerisyften, konstaterade Sven-Erik Alhem då, och menade att Sverige är blåögt gällande bedrägerier.

Service kontra kontroll

På Skatteverket ser man allvarligt på saken, men måste samtidigt tänka på medborgarservicen säger verksamhetsutvecklaren Tobias Wijk.

– Det är naturligtvis allvarligt, för även om det inte behöver handla om ett missbruk så är det ju en obehagskänsla för den enskilda medborgaren, säger han.

Varje månad anmäls runt 100.000 flyttningar, och Tobias Wijk menar att det måste finnas en balans mellan vad de kontrollerar och att ärendena ska vara lätthanterliga för medborgarna.

– Vi måste hitta rätt nivå mellan säkerhet och att det ska vara smidigt, säger han.

Fler myndigheter utan kontroll

Varken Skatteverket eller polisen vet hur vanligt det är att personer folkbokför sig och tar sig in i annans lägenhet. Däremot är det inte helt ovanligt att man skriver sig hos någon utan dennes vetande av andra skäl.

– Det händer ju att människor utan fast adress skriver sig hos någon för att till exempel kunna ta emot försörjningsstöd, säger Anders Olofsson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter (NBC).

I Sverige finns det flera myndigheter som inte kontrollerar och verifierar ändringar utöver Skatteverket, bland annat Bolagsverket.

– Där kan ju någon registerara dig som ledamot i ett bolag, låta bli att betala räkningar hos leverantören så att leverantören sedan kommer till dig för att få betalt.

Ska stärka kontroll

Polisen och Skatteverket har länge diskuterat de här problemen, men lösningarna tar tid. Ett steg på vägen är en ny möjlighet att på Skatteverket, med hjälp av e-legitimation, kräva att bli meddelad när ändringar görs i ditt namn. Det kan förhindra att någon flyttändrar i ditt namn, men inte att någon skriver sig hos dig.

– Nu måste vi förbättra kontrollen, vi har redan vidtagit åtgärder, men ett andra steg kan vara att göra det lättare att se vad som händer i den egna fastigheten eller lägenheten, säger Tobias Wijk på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.