Två trötta föräldrar sitter på en soffa, två barn leker vilt framför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är ”intensivt föräldraskap”, varför har det blivit populärt och är det en folkhälsorisk för svenska föräldrar? Foto: Storyblocks

Varningen: Dagens föräldraskap en folkhälsorisk

Publicerad

Skjutvapen, cigaretter – och föräldraskap. Alla tre har varit föremål för nationella varningar om folkhälsa i USA.

– Vi ser liknande tendenser i Sverige, säger Stefanie Möllborn, professor i sociologi.

Skjutvapen och cigaretter är exempel på två ämnen som berörts i nationella varningar från USA:s generalöverläkare. Men i det utskick som Dr. Vivek Murthy, nuvarande generalöverläkare, publicerade i augusti 2024 lyftes ett helt annat fält: föräldraskap.

”Under det senaste decenniet har allt fler föräldrar rapporterat om höga stressnivåer, jämfört med andra vuxna,” går det att läsa i texten. 41 procent av tillfrågade föräldrar menar att de är ”för stressade för att fungera” de flesta dagar.

I fokus

Ekonomi, oro för barnens säkerhet och upplevd tidsbrist är några av de stressfaktorer som nämns. Och: så kallat intensivt föräldraskap.

Ny forskning: Intensivt föräldraskap i Sverige

– Intensivt föräldraskap är något som sociologer började lägga märke till i USA framför allt på 90-talet, säger Stefanie Möllborn, professor i sociologi vid Stockholms universitet, som forskar om intensivt föräldraskap i Sverige.

Det kännetecknas bland annat av att föräldrarna lägger mycket engagemang, pengar och tid på sina barn. Men det intensiva föräldraskapet kopplas också ihop med ökad stress och ohälsa bland föräldrar.

– Vi hade en idé att stressen som det intensiva föräldraskapet medför skulle kunna hänga samman med de sjunkande födslotalen. Men i vår forskning har den tanken motbevisats, säger Stefanie Möllborn.

Vad är intensivt föräldraskap – och är även svenska föräldrars hälsa i riskzonen? Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

I fokus

Mer i ämnet