Lavinforskaren Stefan Mårtensson har just blåst upp sin lavinryggsäck.

Ryggsäck halverar risken att dö i laviner

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar omkommer i laviner. Men åkare som har på sig en lavinryggsäck halverar risken att dö om de hamnar i ett snöskred. Det visar en kanadensisk undersökning.

På bara några sekunder kan det perfekta puderåket förvandlas till en dödsfälla. I söndags hände det i Riksgränsen och tidigare i vinter i Kittelfjäll. I båda fallen klarade sig de inblandade åkarna undan med blotta förskräckelsen. Men under 2000-talet har antalet svenskar som dött begravda i snö blivit allt fler, framförallt i Alperna, där svenska åkare är överrepresenterade i lavinolycksstatistiken.

Som fjärilsvingar på ryggen

Mellan var fjärde och femte åkare som hamnar i en lavin omkommer. Med en lavinryggsäck på ryggen halveras risken att dö, enligt en kanadensisk undersökning. De ser ut som vanliga skidryggsäckar, men har ett inbyggt airbagsystem i form av två ballonger som blåses upp på ryggen som fjärilsvingar när åkaren drar i ett handtag på ett av axelbanden.

– Man ska dra i handtaget så fort man känner att något är fel. Hellre en gång för mycket än för lite, säger Stefan Mårtensson, som forskar om laviner vid Luleå Tekniska Universitet och som själv tvingats lösa ut sin ryggsäck i skarpt läge.

Lavinryggsäckar har funnits i över 20 år, men det är först de senaste fem åren de blivit riktigt populära, enligt Stefan Mårtensson, som jämför deras funktion med att skaka ett paket med frukostmüsli.

– De stora bitarna i müslin pressas upp till ytan av de mindre när man skakar förpackningen. Samma sak händer när en åkare med ballonger på ryggen hamnar i en lavin. Snömassorna pressar upp åkaren mot ytan så att denne inte blir begravd lika djupt under snön och därmed lättare att hitta, säger han.

Kan öka risktagandet  

Stefan Mårtensson ser en viss risk med att åkare som har en lavinryggsäck kan ta större risker i lössnön.

– Så är det med all säkerhetsutrustning. Folk åker fortare när de har hjälm på sig. Samma sak gäller för säkerhetsbälten i bilar.

Lavinryggsäckar finns numera i en rad olika modeller och märken. De kostar mellan sex och tio tusen kronor. Dessutom tillkommer kostnader för luft- eller argonpatroner som behövs för att blåsa upp ballongerna och som måste bytas ut varje gång man utlöst ryggsäcken.

Trots priset och risken att åkare kan bli övermodiga med ryggsäcken på sig tycker Stefan Mårtensson ändå att den är en bra investering.

– Absolut. Lavinryggsäckar halverar dödligheten enligt den senaste forskningen. Det är ett tillräckligt argument, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.