• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
14-åriga Layth hittades mördad i Upplands-Bro efter att ha varit försvunnen i tre veckor. Hör hans tidigare familjehemsmamma och hans pappas advokat om fallet i inslaget. Foto: SVT/Privat

Layth, 14, hittades mördad – advokat Ivo-anmäler kommunen

Uppdaterad
Publicerad

14-årige Layth avvek från familjehemmet och var försvunnen i 22 dagar. I augusti hittades han mördad i ett naturreservat norr om Stockholm. Nu anmäls socialtjänsten i Linköping till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Jag har noterat allvarliga brister, säger pappans advokat Cafer Demirok.

Det är i slutet av juli och Layths pappa nås av bilder som fått spridning i sociala medier. De föreställer hans son, bunden och strypt.

Tre veckor efter försvinnandet, den 18 augusti, hittas Layth död i ett grönområde i Upplands Bro.

Tidigare har en annan 14-årig pojke hittats död i ett skogsområde i Nynäshamn och polisen ser ett samband mellan händelserna. En av polisens teorier är att pojkarna mördades för att de inte utförde uppdrag åt ett kriminellt nätverk, enligt SVT:s uppgifter.

Omhändertogs 2021

Layth omhändertogs enligt lagen om vård av unga, LVU, 2021 på grund av brister i omsorgen. Han omplacerades flera gånger och bodde vid försvinnandet på ett familjehem i Nyköping, vilket DN tidigare har berättat om.

Enligt pappans advokat, Cafer Demirok, fanns det brister i familjehemmet.

– Socialtjänsten har allvarligt brustit i tillsynen beträffande Layth. Vi kommer att anmäla detta till Ivo i närtid, säger han.

En komplicerande faktor i Layths situation var att båda föräldrarna flyttade tillbaka till Irak under tiden han var placerad, vilket ska ha påverkat hans mående. Det är oklart exakt varför familjen lämnade Sverige.

Var inte i skolan

Bristerna som advokaten hänvisar till handlar bland annat om att Layth inte hade varit i skolan på lång tid, vilket påtalats i orosanmälningar.

– Layth hade ingen skolgång alls under i princip ett helt års tid. Det borde ha varit ytterst alarmerande uppgifter. Om ett familjehem inte lyckas få ett barn till skolan på ett års tid ska man, enligt min mening, omplacera barnet, säger Cafer Demirok.

Ulla Salmela Trosell, avdelningschef barn och unga i Linköpings kommun, säger att de har en pågående internutredning om fallet.

– Utifrån att det varit så tragisk utgång så vill vi granska om vi på något sätt brustit, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Layths tid i Sverige

Layth kom till Sverige 2018 tillsammans med sin mamma och lillasyster. Han var då nio år.

I början av 2021 omhändertogs Layth enligt LVU på grund av brister i omsorgen. Bland annat inleddes en förundersökning om grov fridskränkning mot föräldrarna, men utredningen lades snabbt ned.

Layth placerades på ett HVB-hem men omplacerades snart till ett familjehem. Samtidigt flyttade hans mamma och syster tillbaka till Irak.

Efter en tid bröt familjehemmet placeringen och Layth hamnade hos ett nytt familjehem i Nyköping, där två andra ungdomar var placerade. I en orosanmälan som skickades in hösten 2022 påtalas att Layth inte varit i skolan på lång tid, att han verkade deprimerad samt att han berättat att en ”becknare” bodde med honom i det nya familjehemmet, det vill säga en narkotikalangare.

Även Layths pappa återvände under denna period till Irak.

I slutet av juli i år försvann Layth. Den 18 augusti hittades han död i ett skogsområde i Upplands Bro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.