Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna. Foto: TT

Ledande M-politiker vill införa marknadshyror

Uppdaterad
Publicerad

Rör inte ränteavdragen – men inför marknadshyror. Det tycker en majoritet av de ledande moderata kommunpolitikerna, enligt en undersökning som SVT Nyheter gjort.

I dag inleds samtalen mellan regeringen, Vänsterpartiet och alliansen om vad man ska göra för att få igång bostadsbyggandet. Liberalerna och Centerpartiet har redan flaggat för att man vill se mer av marknadshyror men Moderaterna har hittills hållit emot.

Nu ökar trycket på den moderata partiledningen. Enligt SVT:s undersökning bland partiets främsta kommunpolitiker tycker 77 procent av de som svarat att prisregleringen bör ersättas med marknadshyror.

Moderatenkäten

– Det är den politiska prisbildningen som gjort att det blivit bostadsbrist. Det är samma mekanismer som gjorde att det blev brödköer i Sovjet, säger Leif Gripestam (M), kommunalråd i Täby.

– Nu är det dags att införa fri prissättning i nyproduktion, det kommer långsiktigt att öka bostadsbyggandet i Sverige och det är det viktigaste.

”Fungerar inte”

Även Härrydas kommunalråd Per Vorberg tror att marknadshyror skulle få byggbolagen att producera fler bostäder.

– Vi behöver se över hela hyressättningen i Sverige, den modell vi har fungerar inte överallt. Marknadshyror skulle ge fler bostäder och ökad rörlighet, säger han.

Frågan var uppe på partistämman i oktober och då nåddes en kompromiss som innebar en mer ”flexibel hyressättning” och att man ska hålla fast vid så kallade presumtionshyror där fastighetsägaren kan ta ut en högre hyra under de första tio åren, än vad bruksvärdet annars skulle ha tillåtit. Och inför bostadssamtalen säger man nu att man vill ha en översyn av hyresregleringens konsekvenser.

”Svår och känslig marknad”

– Ska man kunna göra någonting bra åt hyresmarknaden kräver det en bred överenskommelse över blockgränsen och man måste titta på vad som fungerar sämst och bäst i nuvarande regelverk, säger Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

En annan het fråga som kommer avhandlas i bostadssamtalen är ränteavdragen. Och där stödjer kommunpolitikerna partiledningen i deras ovilja att sänka dem. 55 procent av de som svarat tycker att det är en dålig idé.

Krävs inga förhandlingar

– Vi gör ganska många andra saker och den senaste åtgärden, amorteringskraven, har inte ens implementerats än och då ska man vara försiktig med att göra fler saker samtidigt som ganska ordentligt påverkar hushållens ekonomi, säger Ulf Kristersson.

Han har inga särskilda förväntningar på dagens bostadssamtal. Någon dagordning eller plan för vad som ska uppnås har han ännu inte sett.

– Jag vet inte mer än att vi har ett möte inbokat. Det krävs inga förhandlingar för att genomföra de regelförenklingar som regeringen hittills har presenterat.

Så genomfördes undersökning

  • Enkäten har sänts till ledande moderat politiker i samtliga kommuner där partiet är representerat i kommunfullmäktige. Det har i allmänhet varit ett kommunalråd, oppositionsråd eller gruppledare i kommunfullmäktige. Ett antal av dessa sitter också i styrelsen för respektive länsförbund i partiet.
  • 197 av 283 har svarat på hela eller delar av enkäten, det vill säga 70 procent.
  • Undersökningsperioden var 21 januari till 27 januari och samtliga har svarat genom att fylla i ett webbaserat formulär.
  • Kommunpolitikerna har fått ta ställning till en rad förslag och graderat dessa som mycket/ganska bra, mycket/ganska dåligt eller vet ej/ ingen uppfattning. Vid presentationen har grupperna mycket/ganska slagits ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moderatenkäten

Mer i ämnet