Harpsund i Sörmland är för tillfället ett politiskt centrum i Europa. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är värd för ett minitoppmöte, som gästas av Storbritanniens premiärminister David Cameron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte.
Fokus för de fyra borgerligt konservativa regeringscheferna är hur EU ska möta framtidens utmaningar. Sammankomsten i strålande försommargrönska på Harpsund överskuggas av det faktum att EU–kritiska partier rönt stora framgångar i parlamentsvalet.
Hinder ska bort
De fyra ledarna var eniga om att framtidens utmaningar för Europa är att bibehålla EU:s konkurrenskraft på en allt mer globaliserad marknad. Förenklad byråkrati, frihandelsavtal och vikten av reformer lyftes fram som avgörande för tillväxt och jobbskapande inom EU.
– Det ska vara ett mindre och effektivare EU, sade David Cameron.
Merkel och Cameron lyfte fram satsningar på digitala tillväxtmarknader och energisektorn som avgörande för unionens framtida konkurrenskraft.
– Vi måste tillbaka till kärnfrågorna, som handlar om jobb och tillväxt, sade Cameron.
Reinfeldt inledde med att säga att man har enats om att verka för att återstående hinder på EU:s inre marknad ska tas bort och inleda diskussioner om hur unionens budget kan moderniseras, även om en ny långtidsbudget för 2014 – 2020 nyss beslutats.
– Vi är också överens om att först bestämma om vilka EU:s prioriteringar är innan vi beslutar om vilka som ska ha olika toppjobb, sade Reinfeldt.
David Cameron betonade också att den fria rörligheten måste finnas kvar, men att den inte får utnyttjas.
– Människor ska kunna röra sig fritt för att arbeta, men inte utnyttja välfärdssystemen.
Tydlig skiljelinje
Men frågan om toppjobbet är brännande och här går en tydlig skiljelinje mellan två av EU:s tungviktare, Storbritannien och Tyskland.
Förbundskansler Angela Merkel var tydlig med att framhålla sitt stöd till Jean Claude Juncker, som kommissionens näste ordförande.
Luxemburgs förre premiärminister Juncker är också den kandidat som förespråkas av parlamentets största partigrupp, det kristdemokratiskts konservativa EPP. Storbritannien däremot vill inte stödja Juncker, istället förespråkar man att medlemsländernas regeringschefer, ministerrådet, ska besluta om en ny ordförande.
Men liksom Reinfeldt betonade David Cameron att kommissionens framtida inriktning i dagsläget är en viktigare fråga än vem som leder den.
– Det är en viktig princip och den ska vi inte rucka på, säger Cameron.
Samtliga ledare framhöll dock att kommissionens arbeta är viktigare än vem som leder den.
– Först när vi vet vad kommissionen ska göra kan vi säga vem som ska göra jobbet, sade Rutte.