Leif GW Persson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Priset är förlusten av rättssäkerheten” – hör Leif GW om åtgärderna mot gängkriminalitet. Foto: SVT/Veckan med Camilla och Leif GW

Leif GW Persson om åtgärderna mot gängkriminalitet: Kommer drabba oss i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Nu har halva tiden gått för Tidöpartierna, som infört flera strängare lagar i Sverige för att få stopp på gängkriminaliteten. En som ser faror med till exempel högre straff för yngre och avlyssning i förebyggande syfte är kriminologen Leif GW Persson.

– Priset är förlusten av rättssäkerheten, säger han i Veckan med Camilla och Leif GW.

Regeringen har beskrivit sina förändringar på kriminalområdet som ”mönsterbrytande reformer” och ett ”paradigmskifte”. Det handlar om hårdare straff, visitationszoner och större möjligheter till hemlig avlyssning och övervakning till exempel.

Kriminologen Leif GW Persson uttrycker nu stark kritik mot åtgärderna i SVT:s Veckan med Camilla och Leif GW. Rättssäkerheten för vanliga människor har blivit lidande, anser han, och det kommer märkas ännu mer i framtiden.

– Man byter brottsskydd mot minskad rättssäkerhet, säger han.

Gunnar Strömmer (M): Skyddar brottsoffren

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller med om att integriteten ibland kan bli lidande för de som utsätts för till exempel avlyssning.

– Men vi gör det ju därför att integritetsförlusterna för brottsoffren i vårt samhälle har blivit så enormt stora.

Se hela mötet mellan Leif GW Persson och Gunnar Strömmer i Veckan med Camilla och Leif GW i SVT Play från klockan 21:00 ikväll eller i SVT1 samma tid.

Åtgärder mot gängbrott

Här är några av de åtgärder regeringen hittills har genomfört för att motverka gängbrottslighet:

Visitationszoner

Avlyssning eller övervakning av personer utan brottsmisstanke

Fler övervakningskameror

Vistelseförbud, det vill säga att personer får förbjudas att vistas i ett visst område

Hårdare straff för olaga vapeninnehav

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.