I dagarna ges boken ”Bortom rimlig tvivel” ut, författad Christer van der Kwast, åklagare och därmed en av huvudpersonerna i vad som kallas Sveriges största rättsskandal: domarna mot Thomas Quick. Quick, som numera heter Sture Bergwall, erkände 29 mord, dömdes för åtta av dem, men fick senare resning och friades nyligen för samtliga.
I kvällens avsnitt av ”Veckans brott” ger Leif GW Persson sin syn på den omtalade boken, som han faktiskt ser åtminstone en anledning att hylla. I sin genre är den nämligen överraskande nedtonad och balanserad, menar kriminologen.
– Vissa av de här böckerna är förskräckliga, beroende på att de som skrivit dem låter så förbannat rättshaveristiska, men den fällan går han inte i.
– Jag blev förvånad att den är så pass välskriven. Det är inte Strindberg eller Lagerlöf, men jag har sett åklagare som skriver betydligt sämre, säger Leif GW Persson.
”Rasar ihop som ett korthus”
Ett vårdat språkbruk räddar dock inte ett luftslott, menar han.
– När vi kommer till det sakliga är han kameralt noggrann med att inte ta med sådant som är besvärande, som gör att det hela innehållsmässigt rasar ihop som ett korthus.
Boken är skriven som ett inlägg i egen sak, vilket Leif GW Persson säger sig ha förståelse för. Han menar att det troligen har verkat terapeutiskt för van der Kwast
– Han är formellt högsta ansvarig för det största misslyckandet i vår rättshistoria. Det har kostat skattebetalarna 300 miljoner än så länge. Vad har vi fått för det? Jo, att han har skyddat mellan fyra och sju mördare, genom att Quick-ärendet legat som en våt yllefilt över åtta mordutredningar.
”Handlar om yrkeskunnande och kompetens”
I boken tar Christer van der Kwast bland annat upp att han inte hade något annat alternativ än att åtala Tomas Quick, med tanke på de erkännanden som Quick själv gjort och de (numera misskrediterade) bevis som då lades fram framför honom. Offentliga åklagare har åtalsplikt i Sverige, men Leif GW Persson hävdar att de flesta svenska åklagare nog ändå hade gjort en annan bedömning av läget än van der Kwast.
– Jag kan tänka mig att han har fått en förskräcklig massa saker om bakfoten. Vi hamnar inte på kartan över medvetet falsifikat, utan det handlar om yrkeskunnande och kompetens, säger Leif GW Persson.
van der Kwast: ”Inget jag vill diskutera längre”
Christer van der Kwast har själv valt att inte medverka i avsnittet av Veckans brott för att försvara sin bok. När programledare Camilla Kvartoft ringde upp honom svarade han kort och gott:
– Det blir inte så.
Varför inte?
– Det är ingenting jag vill diskutera längre. Ni har fått det besked som gäller. Ni har boken, precis som alla andra, och sedan får ni göra vad ni vill.
Jag har lite svårt att förstå varför du inte vill vara med och ge din syn...
– Det är ditt problem och inte mitt.
”Jag har skickat varmare fiskar än så”
Leif GW Persson säger sig ha förklaringen varför van der Kwast inte vill komma till studion.
– Det är väl så enkelt att han inte finner något större nöje i att träffa mig. Jag har hängt kring strupen på honom ända sedan början av 90-talet, så det har jag all förståelse för.
Kriminologen får på flera håll i den nya boken sina fiskar varma för uttalanden han har gjort apropå Quick-fallen.
– Javars, men det bekymrar mig inte det minsta. Jag har skickat varmare fiskar än så mot författaren, säger Leif GW Persson.
Persson håller sig utanför bokstriden
Under våren och sommaren väntas fler böcker ges ut om Quick-skandalen, skrivna av olika personer inblandade i historien. Leif GW Persson tillhör dock inte den författarskaran.
– Nej verkligen inte, jag har inte tid med sånt, säger han i kvällens avsnitt.
Se Veckans brott på SVT1 kl 21 i kväll, eller i SVT Play.