Leif GW Persson håller i ett halvautomatiskt gevär. I förgrunden står en Donald Trump-mask.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samma vapen som har använts i flera skolskjutningar i USA och användes mot expresidenten Donald Trump är sedan förra året tillåtet vid jakt i Sverige. Men Leif GW Persson är kritisk. Foto: SVT

Leif GW:s kritik mot omstridda vapnet: ”Om en sådan hamnar i fel händer...”

Uppdaterad
Publicerad

Halvautomatiska vapen av typen AR har använts i flera uppmärksammade skjutningar i USA. Sedan förra året är de även tillåtna i svensk jakt.

– Om en sådan hamnar i fel händer då är det inget bra alls, säger Leif GW Persson i SVT:s nya program Veckan med Camilla och Leif GW.

I augusti förra året tog Naturvårdsverket bort förbudet mot vapen av typen AR inom jakt. Vapnet har tidigare varit tillåtet inom bland annat sportskytte.

Men beslutet att tillåta det inom jakt har fått kritik.

– I Sverige handlar nästan allting om bekämpning av grov organiserad brottslighet. Samtidigt som det pågår sedan flera år så har man tillåtit att man använder såna här vapen legalt vid jakt i Sverige, säger kriminologen Leif GW Persson, som menar att många inom Polisen är kritiska mot beslutet.

– Det innebär ju då att de med nödvändighet kommer strömma över på den illegala marknaden, enligt GW.

Det halvautomatiska vapnet AR-15 användes bland annat vid mordförsöket på Donald Trump i somras och har även använts i flera skolskjutningar i USA.

Insmugglade vapen större problem

Hur stor risken är att kriminella börjar använda jaktvapnet är däremot oklart. Johan Gustafsson vid Polisens nationellt skjutvapencenter menar att gängkriminella nästan uteslutande använder insmugglade vapen.

– Både svenska jägare och andra vapeninnehavare är duktiga på att låsa in sina vapen. Visst kan det förekomma, men vi har inget jätteproblem med att kriminella stjäl vapen och använder dem, säger han till SvD.

I en vapenutredning som lämnats in till justitiedepartementet föreslås bland annat att AR-15 ska förbjudas vid jakt.

Se Veckan med Camilla och Leif GW i SVT Play eller på onsdagar klockan 21.00 på SVT 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.