– Vi gör en rekommendation till branschen helt enkelt: Att man plockar bort alla leksaksvapen som är lätta att förväxla med ett riktigt vapen, säger Alexandra Synnermark, ordförande i branschorganisationen Lek- och babybranschen, till TT.
Försäljningen av leksaksvapen har gått stadigt nedåt de senaste åren, enligt Synnermark.
– Men det finns fortfarande för många produkter som faktiskt går att förväxla.
Gissel för polisen
Det är inte första gången försäljningen av leksaksvapen är uppe för diskussion. Polisen rycker med jämna mellanrum ut till larm där vittnen sett vapenkopior – leksaker eller luftvapen – de trott vara äkta. Vid återkommande tillfällen har myndigheten varit kritisk till att barn och unga får leka med verklighetstrogna kopior.
Det finns regler som säger att leksaksvapen ska vara märkta och ha en orange plastbit i pipans mynning.
– Men på visst avstånd eller i viss vinkel är det inte lätt att se det här, säger Alexandra Synnermark, som tänker tillbaka på en lång diskussion som mest handlat om hur pedagogiskt det är att barn leker med låtsasvapen.
– I och med de senaste tragiska händelserna känns det som att det numera är så att produkterna är så förvillande lika riktiga vapen att det får riktigt förödande konsekvenser, när polisen inte ens kan se skillnad när någon har ett leksaksvapen.
”Styrs också av köpare”
Medlemmarna, butikerna, måste inte följa uppmaningen. Alexandra Synnermark tror dock att det finns en bred samsyn i frågan.
– Samtidigt styrs det lite av konsumenten. Om ingen köper det är det ingen som vill ha det på hyllan heller. Efterfrågan styr tillgången.
Och även om svenska leksaker regleras och butikerna agerar så finns tillgången på fler håll, framhåller hon:
– Om du letar efter leksaksvapen och går ut på nätet så har du tillgång till hela världen och samma lagar och regler gäller inte överallt.
Uppmaningen, som P4 Extra i Sveriges Radio var först att rapportera om, kommer att gå ut i början av nästa vecka.