Prinsessan Leonore i Karl XV:s vagga efter hennes dop på Drottningholms slott i Stockholm på söndagen. Foto: TT

Leonore är femma i tronföljden

Uppdaterad
Publicerad

Med rätten att tituleras Hennes Kungliga Höghet följer också skyldigheter. Om Leonore ska få behålla sin arvsrätt till tronen, måste familjen flytta tillbaka hem om några år.

Prinsessan Leonores dop förrättas av ärkebiskopen Anders Wejryd och direktsänds här i SVT. Trots att antalet gäster är betydligt lägre och kyrkorummet intimare, så är det alltså en relativt stort händelse, men varför är det egentligen så?

– Det är ju en kunglig höghet, en prinsessa av Sverige som ingår i successionsordningen som ska döpas. Det är en del av vårt svenska statsskick helt enkelt, säger kungaexperten Roger Lundgren.

Leonores dop

Dopvatten från Öland

Flera av de traditioner som publiken kunde bevittna under prinsessan Estelles dop i maj 2012 kommer tillbaka denna gång.

Leonore kommer att bära den dopklänning som Bernadotterna döpts i sedan 1906 och man kommer att kånka upp den stora massiva silverdopfunt som använts sedan 1700-talet från skattkammaren.

En tradition av sent datum är den som nuvarande kungen och drottningen införde med dopvatten från Öland. Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och prinsessan Estelle är alla döpta i källvatten från ön där kungafamiljen brukar semestra på sommaren.

Tidigare döptes svenska kungligheter i vatten från floden Jordan.

”Ceremonin visar hur Madeleine tänker”

Prinsessan Madeleine och hennes make Christopher O'Neill har genomgående valt att hålla en ganska låg profil och också signalerat tydligt att de värnar om sin privata sfär. Roger Lundgren menar att formerna för Leonores dop är ännu ett exempel på detta.

– Ja, ceremonin visar i allra högsta grad på hur prinsessan Madeleine tänker. För det första att dopet hålls på hennes första bröllopsdag och att det hålls på Drottningholm där hon är född och har vuxit upp. Det visar att hon är mån om att ha en så privat tillställning som det bara går. Samtidigt vet hon att hennes dotter är en liten prinsessa som ingår i successionsordningen och därför döper ärkebiskopen och därför direktsänds det i TV med statsministern och talmannen på plats, säger han.

Mycket vi inte vet

Men trots att mycket förstås är planerat in i minsta detalj finns det några saker som är okända, åtminstone utanför hovet och den närmsta kretsen.

– Ja, det finns ju mycket vi inte vet, exempelvis om Leonore kommer att få serafimerorden som Estelle fick av kungen vid sitt dop. Principiellt sett borde det ju vara likadant den här gången, säger Roger Lundgren.

Serafimerorden är Sveriges absolut finaste utmärkelse och ges bara till utländska statschefer eller personer med motsvarande rang, samt till kungahusets medlemmar.

Länge var det också oklart vilka som skulle bli Leonores faddrar. Det sades tidigt att det inte skulle bli någon europeisk kunglighet och igår meddelade hovet att faddrarna blir kronprinsessan Victoria, Louise Gottlieb, Patrick Sommerlath, Tatjana dAbo, Ernst Abensperg und Traun samt Alice Bamford.

Leonore måste flytta hem

Som prinsessan av Sverige har Leonore ett antal krav på sig. Hon måste exempelvis, åtminstone i formell mening, bekänna sig till svenska kyrkans tro.

Dessutom måste hon på sikt flytta hem från USA igen – åtminstone om hon ska få behålla titeln prinsessa av Sverige och sin arvsrätt till tronen:

– Familjen landade i tisdags och blir ju här en tid nu. Samtidigt var riksmarskalken väldigt tydlig när han höll en presskonferens om Leonores födsel med att om hon ska få kvarstå i den svenska tronföljden, så måste Leonore fullfölja sin skolutbildning här i Sverige. Så det innebär att familjen om ett antal år måste ha Sverige som bas. Riksmarskalken stödjer sig på en tolkning av grundlagen och av successionsordningen här, säger Roger Lundgren.

På frågan om han tror att prinsessan Madeleine är så särskilt intresserad av att bo i Sverige och av att familjen behåller sin arvsrätt, svarar Roger Lundgren:

– Jo, men hade Madeleine själv inte velat fortsätta vara prinsessa av Sverige, så hade hon avsagt sig sin titel i samband med bröllopet i fjol. Jag är övertygad om att de kommer tillbaka om ett par år, säger han.

Prinsessan Leonore

  •  Prinsessan föddes den 20 februari 2014 på New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York.
  •  Hon vägde 3 150 gram och var 50 centimeter lång vid födseln.
  •  Prinsessan har fått namnen Leonore Lilian Maria och är hertiginna av Gotland.
  • Prinsessan Leonores dop äger rum i Drottningholms slottskyrka och förrättas av ärkebiskop Anders Wejryd.
  •  Efter dopceremonin är det en mottagning för samtliga cirka 150 gäster. De hälsas välkomna i Ehrenstrahlsalongen och därefter bjuder kungaparet omkring 100 gäster till en privat lunch.
  •  Dopvattnet hämtas från en källa på Öland. Det är en tradition som inleddes när kronprinsessan Victoria döptes. Därefter har Carl Philip, Madeleine och Estelle också döpts i källvatten från Öland.
  •  Klänningen som Leonore bär vid dopet är också en tradition. Den bars första gången när prins Gustaf Adolf döptes 1906. Sedan dess har den bland annat använts vid dopen av kungen, kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle.

Källa: Kungahuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leonores dop

Mer i ämnet