Den interna pressen på Jan Björklund (L) har sakta ökat. Men partiledaren vägrar rubbas och står fast vid att ett blocköverskridande samarbete är den enda vägen att gå för att inte släppa fram Sverigedemokraterna. Foto: Maja Suslin / TT

Flera L-förbund gläntar på dörren för Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Efter 75 dagar i dödläge – nu gläntar flera av Liberalernas länsförbund på dörren för Stefan Löfven. Det visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

– Om det politiska innehållet är tillräckligt intressant stänger vi ingen dörr, säger Lars Karlsson, länsordförande i Östergötland.

Under fredagen meddelade talman Andreas Norlén att han vill pröva Stefan Löfven som statsminister. Beskedet kom efter Annie Lööfs (C) misslyckade sondering och 75 dagar av dödläge i regeringsförhandlingarna.

Givet det komplicerade parlamentariska läget har regeringsbildningen blivit något av en gordisk knut, men en rundringning som SVT Nyheter har gjort visar på en positionsförändring hos Liberalerna. Flera förbundsordföranden säger inte längre blankt nej till Stefan Löfven som statsminister.

Regeringsbildning

”Finns inte så många alternativ”

Lars Karlsson är länsordförande i Östergötland:

– I det läget vi är i just nu känner vi att vi måste kunna fundera i de banorna men vi behöver ha en förhandling med Socialdemokraterna om det politiska innehållet. Det krävs att vi får igenom väldigt mycket politik i så fall. Alternativet är att vi väljer att lägga ner våra röster och gå i opposition, säger han och fortsätter:

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte vill ha med SD att göra och då finns inte så många alternativ.

Vad är ert distrikts inställning till att Liberalerna skulle ingå i en S-ledd regering?

– Vi har haft diskussioner men inte tagit något beslut i styrelsen, men vi har varit öppna för att om det politiska innehållet är tillräckligt intressant stänger vi ingen dörr.

”Vill inte stänga några dörrar annat än till SD”

Liberalernas distrikt i Stockholm säger att det i nuläget inte finns något konkret förslag att ta ställning till men att partiledningen har dess stöd.

– Vi vill inte stänga några dörrar annat än till Sverigedemokraterna, säger ordförande Anna-Lena Johansson.

Per Löfstrand är länsförbundsordförande för Liberalerna i Jämtland:

Vad är ert distrikts inställning till att Liberalerna aktivt skulle ge stöd till en S-ledd regering?

– Vi måste se alternativen och väntar in de beslutsunderlag som finns. Det handlar om vilka politiska reformer man kan få igenom med en så bra liberal politik som möjligt, säger han.

Per Löfstrand är inte heller säker på att partiet skulle gynnas av att ingå i en S-ledd regering.

– Jag tror att det bästa för Liberalerna är att gå i opposition, absolut. Vi har inget bra valresultat att luta oss tillbaka på och då måste man ju se hur det ser ut. Men återigen, det handlar om vilka alternativ som kommer läggas fram.

Det låter på dig som att ni per automatik inte säger nej till en S-ledd regering?

– Vi har ju gått till val på att vi inte vill att Stefan Löfven ska vara statsminister. Sedan är det en väldigt komplex situation. Vi har bara haft en omröstning, vi skulle gärna se att man prövar alla fyra allianspartierna som ett regeringsalternativ i en riksdagsomröstning för att se vad som händer.

Hänvisar till partiledningen

Flera av de distrikt som SVT Nyheter har talat med väljer dock att bolla frågan tillbaka till partiledningen.

– Skulle frågan komma från partiledningen kommer vi att svara på den. Det går inte att svara på hypotetiska frågor kring hur en regeringsbildning ska se ut. Tills vi får ett konkret förslag från partiledningen håller vi oss till den linje vi fastslagit: vi vill ha en alliansregering där Miljöpartiet får sitta med om de vill och vi vill förhandla med Socialdemokraterna på det sättet att de släpper igenom den här regeringens budget, säger Gunnar Nordmark, förbundsordförande för Liberalerna i Kronoberg.

Förra veckan gick nio framträdande L-politiker i Skåne ut i en debattartikel och krävde att partiets riksdagsgrupp och partiledaren Jan Björklund ska säga klart nej till Stefan Löfven (S) som statsminister.

Flera av länsförbunden, däribland Västsverige, Blekinge, Dalarna och Gävleborg har ännu inte tagit ställning i frågan. De svaren redovisas i faktarutan nedan.

SVT Nyheter har även sökt Skåne, Gotland, Örebro, Västernorrland, Skaraborg och Norrbotten.

Här är distrikten som inte tagit ställning än

Liberalerna Jönköping:

Vill inte svara på frågan om distriktets inställning till att aktivt ge stöd till en S-ledd regering eller huruvida Liberalerna ska ingå i en sådan.

– Vi har formellt inte tagit ställning till det än. Jag vill inte uttala mig innan vi kommer fram till något, säger ordförande Albert Söderlind.

Liberalerna Västsverige:

Anser att det inte har varit aktuellt att prata om.

– Vår inställning är att ska vi stödja en S-ledd regering krävs det ett beslut på partiråd eller landsmöte eftersom det inte ligger i linje med tidigare beslut, säger Jonas Andersson, förbundsordförande.

Liberalerna Blekinge:

Tycker att frågan är för tidigt väckt.

– Vi tar ställning när vi får en kallelse från partirådet och de frågeställningar som tas upp där, säger ordförande Börje Dovstad.

Liberalerna Dalarna:

Partiet kommer att ta ställning på ett möte på fredag.

– Personligen anser jag att det finns vissa regeringsbildningar som jag inte tycker att vi ska ingå i, då är det bättre att gå i opposition. De som är acceptabla är väl ungefär de som Centerpartiet nu har testat (Alliansen + MP, C+L-regering, Alliansen + S), säger länsordförande Bo Brännström.

Liberalerna Gävleborg:

Väntas diskutera frågan på nästa partiråd.

– Men det är inte säkert att det kommer att bli aktuellt med den frågeställningen, säger länsordförande Per-Åke Fredriksson.

Liberalerna Södermanland:

Vill avvakta tills styrelsemötet på måndag.

– Nu har Annie Lööf haft sin sondering. Vi i Sörmland har möte med styrelsen på måndag. Innan dess säger vi ingenting, säger länsförbundsordförande Göran Hammarlund.

Liberalerna Värmland:

Håller fast vid det beslut som landsmötet tog om en alliansregering utan stöd av SD.

– Om något annat blir aktuellt och om vi ska gå över gränsen och medverka till ett regeringsalternativ med Socialdemokraterna får partirådet ta ställning till, säger förbundsordförande Kjell-Åke Holdar.

Liberalerna Västerbotten:

Anser att det måste finnas ett kontrollerat förslag först.

– Den interna processen måste få ha sin gång, säger Ulrika Westerlund, ordförande i Västerbotten.

Liberalerna Uppsala:

Har inte hunnit ta ställning än.

– Vi har börjat prata om frågan, men har inte landat i något, säger ordförande Malin Sjöberg Högrell.

Liberalerna Kalmar:

Kommer att diskutera frågan på ett möte på onsdag i nästa vecka där man samlar Länsförbundets styrelse, lokalavdelningarnas ordförande samt ombud och ersättare till partirådet. Före det vill man inte uttala sig om hur diskussionerna går.

– Vi behöver ha en demokratisk diskussion där alla kan komma med sina synpunkter, säger ordförande Lena Tolander.

Liberalerna Västmanland:

Har inte har tagit ställning än.

– Vi har inget ställningstagande i dagsläget, eftersom vi inte har diskuterat frågan, säger Roger Haddad, ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildning

Mer i ämnet