en bild på en mobilskärm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du göra om du själv eller ditt barn blir indragen i sexuell utpressning online. Rädda Barnens psykolog och organisationen Ecpat ger fyra råd. Foto: Per Leandersson

Ligor lurar unga pojkar att skicka nakenbilder online

Publicerad

Det kallas för sexuell utpressning i ekonomiskt syfte. Organiserade ligor sitter utomlands och riktar in sig på unga pojkar på sociala medier. Genom att utge sig för att vara unga jämnåriga tjejer lurar de pojkarna att skicka nakenbilder efter att ha byggt upp ett förtroende – och sen börjar utpressningen.

”Betala annars läcker jag bilderna till dina följare”. Så kan bedragarna skriva efter att ha lurat unga pojkar att skicka en nakenbild på sig själva.

– För ungefär ett och ett halvt år sedan såg vi en markant ökning av de här ärendena, då gick det från en gång i månaden till mellan en och två gånger i veckan, säger Sophie Josephson, programchef på Ecpat Sverige.

Ecpats stödlinje får varje vecka ett par samtal från unga pojkar mellan åldrarna 10 till 17 år som blivit lurade av organiserade ligor som sitter i andra länder, likt romansbedrägerier mot äldre.

Polisen har svårt att kunna utreda brotten

Det finns svårigheter för polisen att kunna reda ut den här sortens utpressningsbrott. En del i problematiken är att ligorna verkar i länder som Sverige inte har något samarbete med.

– För att kunna utreda de här ärendena på ett väldigt bra sätt skulle vi behöva samla dem, och så ser det inte ut idag. Brotten kan utredas på många olika ställen inom Polismyndigheten, vilket gör att kunskapen om ärendena blir spridd och man får ingen samstämmighet, säger Louise Åhlén, polis på Nationella operativa avdelningen, Noa.

Ecpat vill se att regeringen tar krafttag

I en rapport som publicerades förra året kunde Ecpat Sverige visa att det är just organiserad brottslighet som ligger bakom utpressningsförsöken mot unga pojkar på det här sättet. Efter rapporten hade organisationen önskat att regeringen tog ett krafttag, likt det mot äldrebedrägerierna.

– Unga pojkar är också en grupp som blir utsatta för den här typen av bedrägerier, så man borde också kraftsamla kring det här.

– Vi har barn som är 11-12 år som blir utsatta för brott från andra delar av världen och då skulle jag vilja se respons.

Stort mörkertal

Både polisen och Ecpat berättar om att det finns ett stort mörkertal i den här typen av brottslighet. Delvis för att barnen inte vågar anmäla eller berätta på grund av skam och skuldkänslor.

– Mörkertalet är enormt, säger Louise Åhlén på Noa.

Kan utvecklas till något värre

En farhåga polisen har är att kriminella kan börja använda sig av den här metoden för att få unga pojkar att utföra olagliga tjänster åt dem.

– Man skulle kunna börja pressa barn om andra typer av tjänster som innefattar någon form av kriminell aktivitet, säger Louise Åhlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.