Det var 2015 som Lina bestämde sig för att kolla upp sina möjligheter att få barn. Hon tog ett så kallat AMH-test för att kolla sina äggreserver som en del i en fertilitetsutredning på en privat mottagning. Resultatet gjorde henne förkrossad.
– Jag fick reda på att jag hade ett lågt AMH-värde för min ålder. De sa i princip ”din äggreserv är påverkad och vi kan inte säga hur länge du har ägg kvar. De gav mig rådet att börja min barnresa direkt.
”Väldigt traumatiskt”
AMH-värdet ger en indikation på hur många ägg en kvinna har, men de flesta läkare och forskare är överens om att de inte kan säga något om kvaliteten på äggen och därmed inte heller allt om en kvinnas chanser att bli gravid. Trots att Lina fick information om att det låga AMH-värdet inte behövde betyda att hon skulle ha svårt att bli gravid, mådde hon väldigt dåligt av beskedet.
– Det var väldigt traumatiskt att få det beskedet. Jag fick panik och kände mig tvungen att skaffa barn nu. Därför påbörjade jag barnresan fast jag egentligen inte var redo. Hade allt sett bra ut så hade jag sannolikt väntat några år.
”Baserade livsavgörande beslut på mitt AMH-värde”
Det blev flera IVF-försök utan resultat. Lina fick höra av läkarna att hennes äggkvalitet var för dålig och fick rådet att testa äggdonation och därför gick resan vidare till en klinik i Spanien, vilket inte heller fungerade. Till slut kom hon i kontakt med en klinik i Ryssland. I samband med behandlingen i Ryssland tog hon ett nytt AMH-test. Tre år hade gått sedan första testet som satte igång det hela. Det nya resultatet visade att värdet hade gått upp och var nu i linje med vad som är normalt för hennes ålder.
– Det blev en lång resa och väldigt många livsavgörande beslut som jag baserade på mitt AMH-värde.
Lyckligt slut
I Ryssland fick resan äntligen ett lyckligt slut. Efter en framgångsrik IVF-behandling kunde Lina bli gravid med sina egna ägg på den ryska kliniken. I augusti 2019 födde hon en son.
Leif Bungum, gynekolog och överläkare, har forskat på hur AMH-värdet kan variera över tid och beroende på var i menscykeln man befinner sig när testet tas. Han är inte förvånad över att Linas resultat förändrades.
– Även p-piller kan påverka AMH-värdet och ge ett lägre resultat.