Kvinna som står vid vatten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag önskar att man slapp oron”, säger Linda Kaarinasdotter Kärki, som väntar på besked från Försäkringskassan. Foto: Marco Nilson/SVT

Linda är sjukskriven för ångest – fick inget besked om sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är väntetiderna hos Försäkringskassan längre än vanligt. Över 60 000 personer väntar på besked om sjukpenning, nästan 20 000 fler än vid samma tid förra året. Linda Kaarinasdotter Kärki hade väntat på besked i en och en halv månad när SVT träffar henne.

– Jag har inte kunnat känna någon frihet över huvud taget i sommar.

Handläggningstiderna hos Försäkringskassan blir bara längre och längre. För sjukpenning tog det i genomsnitt 34 dagar fram till beslut i juli, nu i augusti tar det, enligt Försäkringskassans uppskattning, omkring 40 dagar.

Linda Kaarinasdotter Kärki bor i Sandviken. Hon är sjukskriven för ångest och utmattning och har väntat på besked om sjukpenning i 45 dagar när SVT träffar henne.

– Jag har svårt att inte tänka på Försäkringskassan om dagarna. Om jag inte hade behövt tänka på dem, då hade jag kunnat fokusera på att läka, berättar hon.

Långa väntetider i telefon

Samtidigt är det långa väntetider i telefon. Förra veckan var den genomsnittliga väntetiden för sjukpenningsärenden 50 minuter, vilket kan jämföras med 11 minuter under samma period förra året.

Enligt Försäkringskassan beror de långa väntetiderna på en ansträngd ekonomi och att de har cirka 1 700 färre anställda än för ett år sedan.

– Vi är för få medarbetare och chefer i förhållande till uppdragets storlek, sa Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg i en intervju med SVT tidigare i somras.

Socialförsäkringsministern: Budgetförhandlingarna är i full gång

Enligt Försäkringskassan riskerar väntetiderna att bli ännu längre under hösten. Myndigheten menar att det behövs mer pengar för att kunna bedriva verksamheten på nuvarande nivå.

Socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) beklagar de långa väntetiderna men vill inte uttala sig om huruvida myndigheten kommer att få mer pengar:

– Budgetförhandlingarna är i full gång just nu och jag tänker inte föregå den diskussionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.