Hör Linda-Marie Nilssson berätta: ”Man har inte rätt att kommentera någons kropp”. Foto: SVT/Enligt dig – Mot alla odds

Linda-Marie Nilsson berättar om näthatet: ”Som att jag inte förstår att jag är tjock”

Uppdaterad
Publicerad

Kroppsaktivisten Linda-Marie Nilsson har varit aktiv på sociala medier sedan hon var 16 år gammal. För henne har näthatet blivit en del av vardagen.

– Jag får ständigt kommentarer som är rena påhopp på mitt utseende. Att jag är äcklig och ful, säger hon.

Hat och mobbning är vanligt på nätet. Det vet kroppsaktivisten och författaren Linda-Marie Nilsson som ofta får elaka kommentar i sina sociala medier.

– De handlar om att jag uppmuntrar till någon slags hälsofarligt ideal och att jag uppmuntrar andra till att bli tjocka. Eller att jag inte själv skulle förstå att jag är tjock.

För att handskas med kommentarerna brukar Linda-Marie Nilsson anmäla alla elaka och hatiska kommentarer till den plattform de publicerats på – och blockera kontona bakom.

– Är man elak så ryker man. Jag raderar också alla elaka kommentarer så fort jag ser dem, både för min egen skull, men också för mina följares skull. Mina kanaler ska vara trygga zoner, där man ska känna att här duger vi som vi är.

Var tredje ung utsatt för nätmobbning

En ny rapport från Unicef visar att en stor del av världens unga har blivit mobbade på nätet. I en enkätundersökning med 170 000 ungdomar i åldrarna 13 till 24 år världen över, svarade var tredje person att de utsatts för nätmobbning.

Den vanligaste plattformen för mobbningen var sociala medier som Facebook, Instagram, Snapchat och Twitter.

Enligt Linda-Marie Nilsson behöver sociala medier-företagen ta mer ansvar för nätmobbning.

– Hatarna får sällan några konsekvenser. Ta allvarligt på anmälningarna och sätt gränser för de som inte kan bete sig.  

Vill du se hela intervjun med Linda-Marie Nilsson? Mini-dokumentären Mot alla odds finns att se på SVT Play.

Fakta: Mobbning på nätet

• En rapport från Unicef visar att en tredjedel av världens unga blivit mobbade på nätet. I enkätundersökningen som rapporten baserar sig på deltog 170 000 personer i åldrarna 13 till 24.

• I enkätundersökningen blev samma grupp tillfrågade om vem de anser bär ansvaret för att stoppa nätmobbningen. 32% svarade att det är regeringar runt om i världen som bär ansvaret, 31% svarade att det är ungdomarna själva som är ansvariga och 29% ansåg att det är internetbolagen som ska ta ansvar. 

• En undersökning från Statens medieråd visar att fler personer mellan 13 och 16 år upplever mobbning på nätet. 2016 uppgav 11 % att de varit med om att någon varit elak mot eller mobbat dem på internet eller via mobilen. 2018 är motsvarande siffra 19 %.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

• Ring till Nationella hjälplinjen som har öppet alla dagar mellan kl 13.00 och 22.00. Telefonnumret är 0771-22 00 60. 

• Kontakta Jourhavande medmänniska som har öppet alla dagar mellan kl 21:00 och 06:00. Telefonnumret är 08-702 16 80. 

• För den som är under 18 år går det att ringa till Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag mellan kl 14:00 och 21:00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.