SVT Nyheter har tidigare rapporterat om att Sveriges regering genomförde en kampanj gentemot USA mellan åren 2018 och 2019 för att lindra effekterna av amerikanernas sanktioner mot Oleg Deripaska.
Detta då dessa riskerade att drabba aluminiumkoncernen EN+ där han är största ägare och som bland annat äger fabriken Kubal i Sundsvall.
Enligt Ann Linde fanns det då inget som hindrade Sverige att gripa in för att rädda 450 jobb i en för landet ”viktig industri”.
– Självklart följer vi alla sanktionsbeslut väldigt noga. Det här var ett amerikanskt beslut om en enskild medborgare och det har inte varit några sanktionsbeslut vid den tidpunkten från EU eller FN som vi följer, säger Ann Linde.
– Ändra fram till i år har vi uppmuntrat handel med Ryssland. Sverige, liksom många andra europeiska länder, såg att de här sanktionerna mot oligarken fick oförutsedda ekonomiska konsekvenser för våra länder som man inte avsett. Självklart måste vi påtala det för de amerikanska myndigheterna.
Anklagats för kriminalitet
Oleg Deripaska har tidigare varit föremål för flera brottsanklagelser, bland annat utpressning och mutbrott. Han har även pekats ut för att ha kopplingar till organiserad brottslighet.
Men det är inte regeringens uppgift att hålla koll på vad enskilda företagare ägnar sig åt, enligt Ann Linde.
– Det är naturligtvis så att rättsvårdande myndigheter får se till att människor som äger företag och så vidare i Sverige följer de lagar som finns. Det förutsätter jag att de gör.
– Om den här oligarken är uppe på sanktionslistan, jag tror faktiskt att han är det, då följer vi givetvis alla sanktionsbeslut som vi fattar i EU.