Men nu visar ny forskning hur Linné var mer av en ekonom och innovatör än botaniker.
Vi kan läsa om blomsternörden på mjölpaketen, tidningarna hyllar blomsterkungen i specialbilagor, han finns tillsammans med blomman skogsbingel på våra hundralappar och Linnéjubileet marknadsför honom som Mr Flower Power.
Men enligt forskaren Per Frankelius så var Carl von Linné främst något annat.
-Jag skulle vilja kalla honom för den förste naturekonomen.
Visst var han bra på blommor, Linné, men hans främsta syfte var, enligt Frankelius, att skapa försörjning och välfärd åt människan. På alla sina resor funderade han på vad naturen kunde har för ekonomisk nytta.
Nytt ljus
I boken ”Linné i nytt ljus” lanserar Per Frankelius sina nya forskningsrön. Tillsammans med latinexperten Bertil Aldén har han översatt Linnés mest kända verk, Systema Natura från 1735, där han ordnade stenar, djur och växter i 3 riken och gav dem namn.
Ett exempel på Linnés ekonomiska ambitioner är hur han hoppades att den blomma som nu bär hans namn, linnean, skulle kunna ersätta det dyra importerade teet från Ostasien.
Nu gick inte Linnea-te-odlingen något vidare – inte heller Linnés vision om att tämja älgar som kunde ersätta hästar, som var väldigt dyra att importera på den tiden, gick så bra.
Men det är upptäckten av Linné som naturens innovatör som Per Frankelius fokuserar på, strosandes runt på Linnés sommarställe Hammarby utanför Uppsala.
Aldrig översatt
Trots att Systema Natura är över 270 år gammal så har den aldrig översatts i sin helhet tidigare. Och det menar Frankelius är en av anledningarna till att Linné kommit att kallas för blomsterkungen.
Få har läst texten, och de första uttolkarnas perspektiv har kommit att dominera – och de såg framför allt Linné som blommornas man.
Nu vill inte Per Frankelius helt frånta Linne hans ställnign som blomsterkung, utan snarare utvidga den.
-Han var ju blomsterkung, men han var många kungar på en gång. Han var ju mineralkung, djurkung, ekonomi- och innovationskung.
Förutom Systema Natura bygger Frankelius sina tolkningar på översättningen av Lapplandsresan, som Linné gjorde år 1732 och mängder av dagboksanteckningar.