Livsmedel som ökat mest i pris sedan juli 2021
Kaffe: 39 procent dyrare
Honungsmelon: 38 procent dyrare
Gurka: 37 procent dyrare. Gurkan är en av produkterna som har ökat allra mest i pris i matbutikerna det senaste året.
– Om det blir sämre skördar så ser man det omedelbart på prissättningen. Och producenterna har behövt el i sina växthus och de behöver gödningsmedel för att odla, det är några viktiga förklaringar, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk rådgivare på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
– Vi ser också en ökad efterfrågan på produkter från växtriket, vilket också gör att priserna drar uppåt, säger han.
Hushålls- och lättmargarin: Nästan 35 procent dyrare
Färsk lax: 35 procent dyrare
Citroner: 34 procent dyrare
Blomkål: 32 procent dyrare
Fjäderfän (kyckling): 31 procent dyrare
Mat- stek- och grilloljor: 31 procent dyrare
Livsmedlen som ökat mycket i pris
Vitkål: 28 procent dyrare
Mjöl: 27 procent dyrare
Hårdost: 25 procent dyrare
Lammkött: 26 procent dyrare
Mjölk: 24 procent dyrare
Filmjölk och yoghurt: 23 procent dyrare
Ägg: 22 procent dyrare
Gul lök: 22 procent dyrare
Smör och annat smörgåsfett: 21 procent dyrare
Ris: 20 procent dyrare
Paprika: 19 procent dyrare
Livsmedlen som ökat lite i pris
Alkoholhaltiga drycker: 1,7 procent dyrare
Socker: 1,9 procent dyrare
Nötter och torkad frukt: 1,9 procent dyrare
Tobak: 2 procent dyrare
Livsmedlen som minskat i pris
Purjolök: 19 procent billigare
Småcitrus: 12 procent billigare
Vindruvor: 4,1 procent billigare
Salladskål: 2,9 procent billigare
Morötter: 2 procent billigare
Kiwi: 1,8 procent billigare
Färska bär: 1,5 procent billigare
Äpplen: 1 procent billigare
Livsmedlen med oförändrat pris
Kex och skorpor
Potatis: I butik har priset för konsumenterna stått helt still enligt SCB, men ersättningen som odlarna får för råvaran har ökat med 25 procent det senaste året enligt organisationen Potatisodlarna.
– Odlarna har haft kostnadsökningar på ungefär samma nivå. Men året som kommer är fruktansvärt osäkert och många kommer nog att se över sin odling och kanske minska på potatis och öka odlingen av något annat. Att få tag på gödningsmedel är en stor osäkerhetsfaktor, så nästa år är ett jättestort frågetecken. Den stora utmaningen för odlarna har inte varit det här året utan nästa, säger organisationens ordförande Roger Nolsa.