En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en hand som håller i en spruta och en ampull med en medicinsk vätska som förbereds för användning. Till höger finns en person som pratar i en videokonferensmiljö, med en otydlig bakgrund och en oskarp ansiktsbild.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet vaccinerade skiljer sig över landet, vad beror det på och vad krävs för att få kvinnor att vaccinera sig? Fanny Pontán, sakkunnig hos Cancerfonden, svarar i videon. Foto: SVT

Livmoderhalscancer ska utrotas – men för få kvinnor vaccineras

Publicerad

Målet är att Sverige ska bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer fram till 2027.

Men det är en kamp mot klockan om detta ska bli verklighet.

– Hela Sverige måste växla upp. Det kommer skona kvinnor från lidande och fler kvinnoliv kommer att räddas, säger Fanny Pontán på Cancerfonden.

Livmoderhalscancer är en av de vanligaste cancerformerna som drabbar unga kvinnor, men vaccin finns och målet är att sjukdomen ska utrotas fram till 2027.

För att detta ska bli verklighet krävs dock att 70 procent av alla kvinnor födda mellan 1994 och 1999 vaccinerar sig innan året är slut. Kommer man upp i den siffran uppnås flockimmunitet, vilket innebär att cancerformen utrotas.

”Bristande kunskap”

Sedan 2021 erbjuds alla kvinnor i den här åldersgruppen gratis HPV-vaccin som en del av ett forskningsprojekt. Vaccinet kommer fortsätta att vara gratis hela 2024 och sedan kommer det att kosta pengar. Hittills har 45,6 procent av alla kvinnor i åldersgruppen vaccinerats, enligt Cancercentrum.

Fanny Pontán, legitimerad sjuksköterska och sakkunnig om HPV-viruset på Cancerfonden, tror att en mängd faktorer kan ligga bakom att kvinnor inte vaccinerar sig.

– Det kan vara bristande kunskap eller hur lätt det är att boka en vaccinationstid. De här kvinnorna är mitt uppe i livet och troligtvis halkar vaccin ner på priolistan, säger hon.

Skillnader mellan regioner

Skillnaden i vaccinationstäckning är dessutom stor mellan landets regioner. Enligt Fanny Pontán har de regioner som skickat hem förbokade vaccinationstider och jobbat uppsökande haft bäst effekt.

En annan faktor som kan ligga bakom är att många kvinnor felaktigt tror att de genom tidigare vaccinationer har ett fullgott skydd. Vaccin mot HPV har funnits länge och erbjuds nu till både flickor och pojkar i mellanstadiet. Åldersgruppen 1994-1999 har inte fått vaccinet i skolan, men kan ändå ha tagit sprutorna när de var yngre.

Uppmanas att uppdatera skyddet

Innan 2019 täckte vaccinet dock endast mot ungefär 70 procent av de HPV som orsakar livmoderhalscancer. De vaccin som ges i dag täcker till 90 procent.

– Även om man är vaccinerad med den första generationens vaccin så uppmanas man att uppdatera med det nya vaccinet för att få ett bättre skydd, säger Fanny Pontán.

Satsningen med gratis vaccin pågår fram till årsskiftet. Den som vill kommer fortfarande att kunna vaccinera sig efter det, men då kommer vaccinet att kosta.

Kvinnor över 30 år omfattas inte av gratis vaccin eftersom HPV inte är lika spritt i äldre åldersgrupper. För dessa kvinnor är uppmaningen istället att fortsätta gå på regelbundna cellprovskontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.