Smittskyddsinstitutets varning om hepatit A i frysta bär har spridit oro bland landets bärälskare. Aldrig förut har myndigheten haft så många besök på sin hemsida som när utbrottet uppmärksammades i början av april.
Men att bli sjuk av importerade bär är ingenting nytt. Det vanliga noroviruset som ger magsjuka sprids ofta till Norden via bär från bland annat Kina, Serbien och Polen. Orsaken är dålig hygien hos plockare och förorenat vatten.
– Att folk smittas av norovirus när de äter importerade bär har vi sett sedan tidigare. Det handlar om att man inte följer de strikta riktlinjer som redan finns om hygien, säger statsepidemolog Anders Tegnell.
Flera nordiska länder har riktlinjer
I Finland och i Danmark rekommenderar man sedan tidigare att importerade bär ska kokas på grund av risken för noroviruset. I Sverige har man inte gått ut med sådana rekommendationer – tills risken för hepatit A uppmärksammades. Men Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket säger att man nu ser över hur importerade bär ska hanteras med tanke på risken för noroviruset.
– Det är ett arbete som pågår. Vi hoppas kunna presentera nya riktlinjer för hur importerade bär ska hanteras till sommaren.
Varför har Sverige väntat?
– Vi vet att andra länder har haft strängare riktlinjer och vi har varit medvetna om noroviruset men det är en avvägningsfråga. Det är ju också nyttigt med bär.
Mats Lindblad tycker inte att man underskattat riskerna med att äta frysta bär.
– Vi vill göra en ordentlig avvägning och vi vill inte skrämma folk i onödan så att de helt slutar äta bär.