Förfalskad mat beräknas omsätta över 400 miljarder kronor varje år i hela världen. Bakom matförfalskningen står ofta kriminella nätverk.
Gela Öhman är jurist och före detta poliskommissarie har jobbat med en statlig utredning kring problemen med varumärkesintrång och förfalskade matvaror.
– Interpol ser klara kopplingar till den italienska maffian och andra nätverk som till exempel terrorgruppen Al-Quaida. Riskerna att åka fast är minimala, vinsterna stora och om de åker fast så handlar det om bötesstraff säger Gela Öhman till SVT Nyheter.
Falsk honung
I den senaste razzian mot förfalskade livsmedel där närmare 50-länder deltog, fann man 2.500 ton av mat som inte innehöll det som uppgavs på förpackningarna. Enligt Interpol och Europol så beslagtogs bland annat mozzarella, ägg, matolja och jordgubbar.
– I Sverige har man bland annat hittat 5 ton förfalskad honung, som bara innehöll socker och honungsarom, säger Gela Öhman
Olivolja och mozzarella populära livsmedel att förfalska
Produkter som ofta förfalskas är olivolja, mozzarella, honung, ris och fisk. Förfalskningen går ut på att använda billigare råvaror, till exempel att färga matolja grön för att få den att se ut som olivolja eller att sälja en billig fryst fisk och kalla den torsk.
Andra exempel är vägsalt som packas om som bordsalt och i Kina har flera fall av syntetiska ägg upptäckts som istället för protein så riskerar man att få i sig cancerframkallande kemikalier istället.
– Man har tidigare tänkt att det är ganska harmlöst med matfusk, men det handlar faktiskt om en väloljad miljardindustri, säger Gela Öhman till SVT Nyheter.
Dålig kontroll i Sverige
I Sverige finns det i princip ingen ursprungskontroll av innehållet i våra livsmedel. Vare sig Polismyndigheten eller Tullmyndigheten utreder om en matvara är förfalskad och det är Livsmedelsverket som är tillsynsmyndighet.
Louise Nyholm är statsinspektör på Livsmedelsverket
– Sverige har haft en tradition att fokusera på hygienen kring våra livsmedel så vi har inte alls samma kontroll som länderna i resten av världen, säger Louise Nyholm till SVT Nyheter.
Livsmedelsverket utbildar 200 för ursprungskontroller
Livsmedelsverket själva är kritiska till hur Sverige utfört sin livsmedelskontroll men kommer ifrån och med nästa vecka utbilda 200 inspektörer, som ska utföra stickprovskontroller hos grossister och detaljhandel för att kontollera livsmedel.
– Våra politiker har reagerat efter ”hästköttsskandalen” (där hästkött såldes som nötkött i fryst lasagne”) red anm
Livsmedelsverket vill se fängelse i straffskalan
Trots att Sverige haft flera uppmärksammade fall av matförfalskning som ”hästköttsskandalen” och fallen med det rödfärgade fläsköttet som såldes som oxfilé, så finns inte fängelse i straffskalan vilket gör att polis och åklagare lägger ner utredningar som gäller matfusk.
– Det räcker inte med att bara vi på Livsmedelsverket gör det vi ska utan polis och åklagare måste också ta det här på större allvar. Nu är det bara ett bötesbrott och jag tror att det måste till fängelse i straffskalan för att få åklagare att ta upp de här brotten, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket till SVT Nyheter