Vakuumförpackad kallrökt lax misstänks vara källan bakom ett pågående listeriautbrott, men man har ännu inte klarlagt vilken produkt som orsakat utbrottet.
Det handlar om sammanlagt 15 fall, varav 11 rapporterades under juni och juli. Vid tre tillfällen har sjukdomen lett till dödsfall.
Enligt Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, tyder dock inget på att en producent gjort något fel.
– Det har gjorts prover och man har inte hittat något. Någonstans i kedjan längre ner har det gått fel och det kan ha att göra med hur man har förvarat laxen eller så har någon i riskgrupp ätit mat som inte är färsk. Vi vet inte än, utredning pågår.
Allvarligt för riksgrupper
Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom med allt från influensasymptom till hjärnhinneinflammation hos personer i riskgrupp, det vill säga gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar. Personer som inte tillhör en riskgrupp blir vanligen inte sjuka alls.
De livsmedel man ska vara försiktig med om man tillhör en riskgrupp är vakuumförpackad kallrökt eller gravad lax, skivat köttpålägg och paté. Mögelostar, kittostar och opastöriserad mjölk samt kalla förpackade blandade sallader, smörgåsar och röror som innehåller rökt eller gravad fisk, mögel- och kittost eller chark ska man undvika.
– Gravida kvinnor är den målgruppen som har väldigt god kännedom om riskerna. Vi vill påminna dem i riskgrupp som inte känner till våra råd.
För riskgrupperna gäller det att äta maten så färsk som möjligt. Just lax ska man äta inom en vecka från produktionsdatum, om man har hållit den kyld.
– Listeria dör när man upphettar till 70 grader så om man har ätit någon sådan här produkt upphettad så är det ingen fara, säger Jonas Toljander.