Det är oklart varför al-Qaida i Islamiska Maghreb (Aqim) låtit den Qatar-baserade tv-kanalen träffa gisslan nu, men det skedde inom de två senaste veckorna. Kanske signalerar Aqim en möjlighet att förhandla trots kriget i Mali, där den norra delen hålls av islamister.
I inslaget får vi inte höra gisslans röster, bara reporterns referat av vad de ska ha sagt. 37-åringen från Stockholmstrakten berättar, sittande i ökensanden, enligt al-Jazira att hans regering har förhandlat med kidnapparna men att han ingenting vet om detaljerna. Han ska också ha fått brev och gåvor från ambassaden.
Kidnappning farligast
Inslaget sägs vara inspelat i norra Mali och innebär att gisslan åtminstone vid inspelningstillfället ska ha varit kvar i landet. Svensken, nederländaren och britten/sydafrikanen har nu helskägg. De omges av beväpnade, maskerade män och ger ett till synes friskt intryck.
Det farligaste gisslan ska ha varit med om var tillfångatagandet i Timbuktu den 25 november i fjol, då en tysk kamrat dödades. De tvingades in i en stadsjeep och ut på en 24 timmar lång, hård resa. Enligt tv-kanalen togs gisslan av islamiströrelsen Ansar al-Din som har band till Aqim.
Vänskapsband
Gisslan säger sig önska att inslaget kan ge dem nytt hopp om att deras ärende ska röra på sig snabbare så att de kan återförenas med sina familjer efter åtta månaders fångenskap.
De hävdar också att de har börjat skapa vänskapsband med några kidnappare och att de efter en del språkliga och kulturella hinder inledningsvis nu kommunicerar en del på engelska, en del på franska och genom att rita i sanden. De ska också ha vant sig vid det ombytliga ökenklimatet.
Enligt al-Jazira förekommer uppgifter om att Aqim kan släppa gisslan om vissa fångar friges.
UD och svensk polis kommenterar över huvud taget inte det känsliga gisslanärendet.
Fakta: Kaosets Mali
Den gisslantrio som svensken ingår i rövades bort den 25 november 2011 i Timbuktu i norra Mali.
al-Qaida i Islamiska Maghreb (Aqim) tog på sig kidnappningen.
I januari 2012 startade gerillan MNLA ett våldsamt uppror bland den tuaregiska minoriteten i regionen. På kort tid jagades Malis armé ut från de norra delarna – över halva landet till ytan.
I mars skedde en militärkupp. Den följdes av interna strider i norr mellan MNLA och rörelsen Ansar al-Din (Trons försvarare) med band till Aqim. Ansar al-Din styr nu med sharialagar.
I dagarna fick Mali en samlingsregering som ser ett återtagande av den norra delen som högsta prioritet. (TT)