Foto: TT

LO rasar mot ökade avslag på sjukpenning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning. Sedan hösten 2015 har avslagen tredubblats och nu växer kritiken mot regeringen från de egna leden.

– De ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig, det här är bara en press på människor, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Under måndagen meddelade Försäkringskassan återigen att det går snabbare än väntat att sänka antalet sjukpenningdagar. Målet som regeringen har satt upp, är att det så kallade sjukpenningtalet ska vara 9,0 i december 2020. I dagsläget ligger man på 10,2 dagar vilket är 1,3 dagar under banan för att nå målet.

Enligt LO är regeringens krav på Försäkringskassan att pressa ner sjukskrivningsdagarna, en starkt bidragande faktor till att allt fler nu får avslag på sina sjukskrivningar. Sedan det kravet kom hösten 2015 har andelen avslag på nya sjukskrivningar ökat från en till två och en halv procent och när det gäller de som redan är sjukskrivna har avslagen tredubblats.

– Vi ser att hela hanteringen för våra medlemmar håller på att haverera. Folk som är multisjuka blir definierade som friska och ställs då inför att söka jobb. Men man kan inte få ett jobb med alla de sjukdomarna, det är fullkomligt horribelt, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

”Absolut det politiska kravet som ligger bakom”

Under det senaste året har antalet överklagade sjukpenningbeslut ökat kraftigt. Antalet ärenden som juristerna på LO-TCO Rättsskydd handlägger har ökat med 240 procent.

Även Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet, menar att regeringens mål har effekten att fler förlorar sin sjukersättning.

– Enligt min mening så är det absolut det politiska kravet att man ska sänka sjuktalen som ligger bakom att fler inte får sjukpenning, både att fler inte nybeviljas sjukpenning och att fler åker ut ur systemet, säger hon.

Under det senaste året har antalet överklagade sjukpenningbeslut ökat kraftigt. Foto: SVT

Pekar på att man gör fler prövningar

Socialminister Annika Strandhäll (S) bekräftar att avslagen har ökat. Men enligt henne handlar det om att Försäkringskassan fått mer resurser för att göra fler och noggrannare bedömningar av de sjukskrivnas arbetsförmåga.

– Det görs i dag prövningar av arbetsförmågan i nästan 90 procent av alla sjukfall att jämföra med runt 50 procent 2014. Då är det klart att vi ser en ökning av avslagen för man prövar fler personer, det är inte jättekonstigt, säger hon.

Inför valet 2014 lovade Socialdemokraterna att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, den så kallade stupstocken, och det har man gjort. Men alliansregeringens andra tidsgränser har man behållit vilket bland annat innebär att den som anses kunna ta ett annat arbete än det man hade när man blev sjukskriven, blir av med sin sjukskrivning efter sex månader. Och det är vid den här gränsen som Försäkringskassan nu blivit mer restriktiv.

”Som en maskin som stämplar ut människor som friska”

Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter, liksom LO, kräver nu att regeringen både slopar målet för sjukpenningtalet och ser över tidsgränserna.

– Det blir som en maskin som stämplar ut människor som friska, trots att de är sjuka. Det är ett svek mot de här människorna som har jobbat stor del av sitt liv och nu får en sådan här spark i magen, säger Torbjörn Johansson.

Men socialminister Annika Strandhäll (S) är inte beredd att gå dem till mötes i just de kraven.

– Genomsnittsåldern på de som sjukskrivs är 36 år, många är kvinnor, och det är klart att målsättningen måste vara att man ska komma tillbaka till jobbet igen. Sedan vet jag att det finns brister och de jag vill åtgärda. Vi kommer att återkomma om det, säger hon.

FAKTA: Sjukskrivningar

  • Förra året startades drygt 600.000 sjukfall vilket är lika många som 2015. Därmed bröts ökningen som pågått sedan 2010.
  • Kvinnor står för 64 procent av alla nya sjukfall 2016.
  • Under 2016 avslutades betydligt fler sjukskrivningar vid de två första tidsgränserna, 90 dagar och 180 dagar. Enligt Försäkringskassan beror det på bättre kvalitet i handläggningen.
  • Vid dag 180 ska en persons arbetsförmåga prövas mot ett ”normalt förekommande arbete”. Den som anses kunna ta ett sådant arbete förlorar rätten till sjukpenning.
  • Psykiatriska diagnoser är fortsatt den enskilt största anledningen till sjukskrivning, 27 procent av alla sjukfall.-I regleringsbrevet till Försäkringskassan hösten 2015 skrev regeringen:Försäkringskassan ska även verka för att sjukpenningtalet i december inte överstiger 9,0 dagar. Samtidigt ska antalet nybeviljade sjukersättningar (förtidspension) inte överstiga 18 000 per år under 2016-2020.
  • Sjukpenningtalet är antalet dagar per person om alla sjukpenningdagar under ett år slås ut på alla försäkrade individer.

KÄLLA: Försäkringskassan och regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.