Så kallad fällfångst av lodjur var under några år förbjuden utanför renbetesområdet, men infördes på nytt 2008. De senaste fyra åren har lodjursfällor stått för mindre än en tiondel av jakten, förra året bara tre procent.
Naturvårdsverket ska i nästa vecka besluta hur många djur som får fällas i årets lodjursjakt och inför den kräver Världsnaturfonden WWF att lodjursfällorna förbjuds. Organisationen hänvisar till en rapport som Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) skrivit på WWF:s uppdrag.
Kräver förbud
Obduktioner som SVA gjort de senaste 14 åren visar att i genomsnitt 46 procent av de fångade lodjuren haft träflis i magen och att 17 procent skadat klorna, skador som uppkommit när de försökt ta sig ut ur fällorna.
Dessutom var 35 av de 148 fällor som anmäldes till länsstyrelserna i fjol olagliga, enligt Världsnaturfonden. Bara fem godkända fällor får användas. Fonden anser att fälljakten nu är en så liten del av lodjursjakten att den av djurskyddsskäl bör stoppas.
Jakten utvärderas
Naturvårdsverket har efter kritiken beslutat att under årets lodjursjakt granska hur stressade lodjuren blir när de fångas i fällor och vilka skador som uppstår.
-Vi ska tillsammans med SVA göra en grundligare uppföljning av de lodjur som rapporteras och undersöks som fällfångade, säger Per Risberg, biträdande enhetschef vid verkets viltförvaltningsavdelning.
Enligt Risberg har skadorna på lodjuren framför allt uppkommit i en typ av fälla som inte längre är godkänd. Men det tillbakavisas av Världsnaturfonden.
-En av de nya godkända fällorna, Grimsö, står för en ännu större andel flis i magen på lodjuren, i snitt 71 procent, säger Tom Arnbom, rovdjursansvarig på WWF.
-Enligt Naturvårdsverket har andelen skador har sjunkit men det är fel. Den är fortfarande hög, det är antalet fällda djur som minskat.
TT