Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Lodjursjakt väcker skarp kritik – största på flera år

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen börjar årets licensjakt på lodjur. Antalet djur som får skjutas har nästintill fördubblats sen i fjol. Världsnaturfonden WWF är kritiska till beslutet och kallar det oproportionerligt.

– Vi ser stora möjligheter till förebyggande åtgärder istället, säger organisationens rovdjursexpert Benny Gäfvert till SVT.

Licensjakten har i syfte att reglera antalet lodjur och förebygga skador på tamdjur och renar. I år får 201 stycken lodjur skjutas. I fjol låg samma siffra på 125 djur och årets dessförinnan 65. Världsnaturfonden WWF menar att antalet är oproportionerligt.

– Skadenivåerna är inte i nivå för den licensjakt som ska genomföras, säger WWF:s Benny Gäfvert till SVT.

Ifrågasätter laglighet

Enligt WWF kan det ifrågasättas om jakten av lodjur är förenlig med EU:s art- och habitatsdirektiv. Benny Gäfvert påpekar dock att WWF inte är emot licensjakt i sig, men att den behöver vara befogad.

– Vi ser hellre att resurser läggs på förslagsvis rovdjursavvisande stängsel eller en förändring i bidragsdelen till djurägare.

Den lösningen håller inte svenska Jägarförbundet med om.

– När det kommer till rovdjurstängsel så funkar inte det på lodjur, de kan hoppa väldigt högt. Jag tror inte någon vill se fem meter höga stängsel runt varje fårhage, säger Daniel Ligne, förbundets Riksjaktsvårdskonsulent, till SVT.

Skyddsjakt ett alternativ

WWF lyfter även fram skyddsjakten, alltså den jakt som har i syfte att förhindra skador på exempelvis boskap eller åkermark, som ett alternativ till licensjakten.

– Lodjuren har en större påverkan i norra Sverige, men där är licensjakten mer begränsad. Det visar på betydelsen av att ha en fungerande skyddsjakt, säger Benny Gäfvert.

Även här är Jägarförbundet kritiskt och menar på att skyddsjakt inte kommer lösa de problem som finns.

– En skyddsjakt är till för individer med oönskat beteende, men lodjur som art äter renar och får. En skyddsjakt på enskilda lodjur kommer därför inte göra någon skillnad, säger Daniel Ligne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.