Regeringen var redan i gungning när Åsa Romson under måndagen meddelade att hon efter Miljöpartiets kongress i helgen kommer lämna sina uppdrag som minister. Något som statsminister Löfven vid en pressträff på måndagen sade sig ha full förståelse för.
– Det är upp till varje parti att utse sina ledare. Miljöpartiet gör det på fredag, och efter det kommer jag att ta hand om regeringsombildningen, sade Stefan Löfven.
Två tomma ministerstolar
För tre veckor sedan tvingades bostadsminister Mehmet Kaplan bort från sin post, och nu står Stefan Löfven med två tunga ministerposter tomma.
Vid Kaplans avgång var beskedet från Löfven att han kommer lämna besked efter Miljöpartiets kongress – något som hålls i Karlstad i helgen.
– Jag återkommer i frågan inom några veckor, och under maj månad, meddelade Stefan Löfven återigen på måndagen.
Verbet ”återkommer” helt centralt
Löfven gav inga klara besked om han tänker sig någon lösning med en tillförordnad klimat- och miljöminister eller bostadsminister fram till han lämnat besked kring regeringsombildningen.
Inte heller kom några svar på om det blir fler ministrar som byts ut eller försvinner. Ordet ”återkommer” var ständigt återkommande när Löfven tog till orda.
– Jag ska inte ta längre tid på mig än nödvändigt. Men jag ska göra det genomtänkt och med omsorg. När jag har bestämt mig så återkommer jag med ett fullödigt besked, sade han.
Inga svar kring Lövins ministerroll
Under pressträffen fick statsministern frågan om hur han ser på biståndsminister Isabella Lövins framtida roll i regeringen, nu när hon föreslås bli språkrör för Miljöpartiet.
Lövin som nu föreslagits bli nytt kvinnligt språkrör, bredvid sitt manlige dito Gustav Fridolin, kan ju komma att ta över avgående Åsa Romsons post som klimat- och miljöminister. Alternativt att hon fortsätter som biståndsminister och någon ny träder in i Romsons roll.
Även här valde Löfven ordet återkommer när han besvarade frågan.
– När jag har bestämt mig så återkommer jag i den delen, sade han.
MP-krisen har påverkat regeringen
Enligt Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet, lär krisen inom MP med allra största sannolikhet få effekter på partiets ställning i regeringen.
– All den här turbulensen stärker ju naturligtvis inte Miljöpartiets ställning i regeringen. MP har ju trots allt samma antal mandat i riksdagen, med samma styrka – men den här typen av turbulens gör givetvis att man försvagas, säger han.
Stefan Löfven bekräftade även under måndagens pressträff att den krisartade turbulensen inom Miljöpartiet de senaste veckorna har påverkat regeringsarbetet.
– Jag skulle vara naiv om jag påstod att det inte hade gjort det. Jag hade hellre sett att det inte gjorde det. Men det är ju inte så att regeringsarbetet avstannar, det fortgår. Det är min huvuduppgift, att regeringsarbetet kan fortgå, sade statsministern.