• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Statsminister Stefan Löfven och kinesiske presidenten Xi Jinping. Foto: TT

Löfven möter Kinas president

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven träffade i dag Kinas mäktigaste ledare, president Xi Jinping. – Vi har varit väldigt tydliga om var vi står i mänskliga rättigheter, säger Löfven efter mötet.

Statsminister Stefan Löfven träffade en grupp svenska journalister efter sitt möte med den kinesiske presidenten Xi Jinping. Han berättade att mänskliga rättigheter fanns på mötesagendan.

– Med tanke på vår långa goda relation mellan Sverige och Kina har vi både pratat om handel, företagsutveckling tillsammans, ekonomisk utveckling, investeringar, miljö, en massa olika frågor. Vi har också pratat om mänskliga rättigheter, allt från fackliga rättigheter till dödsstraff och fängslande av personer som ger uttryck för sin uppfattning.

Hur skarp vågade du vara i din kritik?

– Vi har varit väldigt tydliga om var vi står i mänskliga rättigheter. Det här är viktiga uppfattningar för oss om exempelvis dödsstraffet. Vi är tydliga men vi gör det återigen med respekt för den andra parten. Vi vill ha ett bra samarbete och en bra utveckling av samarbete också med Kina och det kommer vi att ha.

Enskilda fall

Statsminister Löfven tog också upp enskilda fall med presidenten.

– Det finns en lista med ett antal namn som också EU har upprättat om enskilda fall och en sådan lista har överlämnats.

Hur reagerade de kinesiska ledarna när du pratade om mänskliga rättigheter?

– De pratar själva om mänskliga rättigheter. De är inte rädda för de orden. De pratar om dem själva. De säger att de har en annan uppfattning, ett annat perspektiv på de olika frågorna som vi tar upp. De har respekt för vår uppfattning och vi är tydliga på var vi står. Men det är två länder som vill ha en bra relation och utveckla samarbetet.

Talade om jämställdhet

Tidigare i dag talade den svenske statsministern vid Boao Forum – en stor konferens för samarbete och utveckling i Asien. Han talade i cirka fem minuter och fokuserade på jämställdhet och miljö, beskrev hur viktigt det är att överbrygga ojämlikhet mellan könen.

– Som en mänsklig rättighet, men också för att uppnå hållbar utveckling, sade statsministern.

På miljöområdet konstaterade Stefan Löfven att Kina, liksom många länder, har tagit viktiga steg för att minska utsläppen. Han uppmanade alla länder att ha en plan för att bidra till klimatkonferensen i Paris senare i år.

Svensk FN-kandidatur

Stefan Löfven har betonat hur viktigt det är att Sverige fortsätter att ha goda relationer till Kina. Det är uppenbart att regeringen vill undvika att hamna i samma läge som med Saudiarabien. Samtidigt är han öppen med att han är ute och reser för att samla stöd för en svensk kandidatur till FN:s säkerhetsråd 2017-2018. Det gäller även Kinaresan.

– Vi tar upp det med alla vi träffar. Vi är kandidater och vi är det av goda skäl. Den här regeringen har tagit nytag i FN-frågan, säger Stefan Löfven.

En av Sveriges konkurrenter om de två Västeuropaplatserna är Nederländerna som i form av sin premiärminister Mark Rutte också är på plats på Boao Forum och ska träffa Xi Jinping. Där finns även bland andra presidenterna från Armenien, Indonesien, Nepal, Zambia, Uganda och Sri Lanka, och premiärministrarna från Qatar, Malaysia och Kazakstan samt flera tidigare politiska ledare.

Fakta: Löfvens Kinaresa

Statsminister Stefan Löfven besöker Kina i två dagar innan han åker vidare till USA.

Under fredagen besökte han svenska ambassaden i Peking och träffade representanter för svenska näringslivet.

Han var även på Raoul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Bilateralt möte med premiärminister Li Keqiang. De båda ledarna höll även en ceremoni i Folkets stora sal vid Himmelska fridens torg för att högtidlighålla 65 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och Kina.

Under lördagen deltar Stefan Löfven i konferensen Boao Forum på Hainan, äter lunch med presidenten Xi Jinping och har bilateralt möte med presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.